Visopleiding op Volendam uitkomst voor jongeren

Opleiding_dossier_afbeelding_vis

Eind vorig jaar onderging Vishandel Mossel in Maarssen een metamorfose. De winkel werd verbouwd tot een moderne viszaak, met naast visproducten ook een horecagedeelte en verse maaltijden. De kinderen van eigenaar Carlo Mossel werken allebei in de zaak. Dochter Cathy startte in oktober de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food op Volendam.

Praktijk en theorie

Carlo Mossel en zijn vrouw, die op Volendam wonen, runnen Vishandel Mossel nu elf jaar. Ze hebben zestien medewerkers en opleiden vindt Carlo heel belangrijk. Hij heeft al jaren studenten van SVO in dienst. “Het wordt steeds moeilijker om goede mensen te vinden”, zegt hij. “Daarom haal ik graag jongeren binnen die ik zelf kan trainen. De praktijk kan ik hen zelf goed leren, maar op school leren ze ook de theorie. En die basis vind ik heel belangrijk. Veel kennis van vis zorgt ervoor dat ze zelfverzekerd in de winkel staan en klanten zelf kunnen adviseren. Dat motiveert, want het werk is veel leuker als je niet steeds collega’s om hulp hoeft te vragen.”

Visopleiding op Volendam

Carlo’s dochter Cathy had al een vmbo-diploma en haalde goede cijfers op de havo, toen ze daar vorig jaar onverwachts mee stopte. “Ze vond onze verbouwplannen zo leuk dat ze in de vernieuwde vishandel wilde komen werken”, zegt Carlo. “Dat vonden wij goed, op voorwaarde dat ze de opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO ging volgen. Dat doet ze met veel plezier. Sinds vorig jaar wordt de opleiding in onze woonplaats Volendam gegeven en daar zijn we in het dorp blij mee. De dichtstbijzijnde locatie van SVO is in Heerhugowaard en de openbaar vervoerverbinding met Volendam is slecht. Dat hield jongeren tegen om een opleiding te gaan volgen. Nu de opleiding op Volendam plaatsvindt, wordt een mbo-visdiploma halen een stuk makkelijker.”

Rinus de Rijder,
onderwijsmanager SVO vakopleiding food

SVO vakopleiding food
Postbus 516 | 3990 GH HOUTEN
Tel. 030-2758101
info@svo.nl | www.svo.nl
Twitter: @SVO_Opleidingen

Lees ook
‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

Als driejarige wilde Frans Bekema (37) al visboer worden. Die droom maakte hij waar. Momenteel runt hij de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward. In februari rondde hij cum laude de mbo-opleiding Visspecialist van SVO vakopleiding food af.

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

‘Spannend om recept voor kookboek te bereiden’

nze Noordzee heeft volop lekkere vis te bieden. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen bracht daarom een kookboek uit: ‘Noordzeevis uit Scheveningen; Verse vangst voor een nieuwe generatie’. Studenten van onder andere SVO vakopleiding food bedachten recepten voor het kookboek, dat jongeren kennis laat maken met bekende en minder bekende vissen uit de...

‘Verhaal over vis aan klant vertellen’

‘Verhaal over vis aan klant vertellen’

Tijdens zijn middelbare schooltijd werkte Didier Hartmann (22) op zaterdag in een viswinkel. Toen hij na zijn koksopleiding tijdelijk werk zocht, klopte hij weer aan in de visbranche. Inmiddels werkt hij alweer vier jaar bij Visgilde Vermaas in Rotterdam. Onlangs rondde hij de mbo 2-opleiding Verkoopmedewerker vis van SVO vakopleiding food cum laude...