Vismagazine 1 | februari 2023

Het thema van dit nummer van Vismagazine is witvis. Vismagazine 1-2022 verschijnt 31 januari 2023. Abonnees ontvangen deze week het magazine en kunnen alle artikelen hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
|
In deze editie
ACTUEEL
- Redactioneel
- Uit de branche
VISSERIJ
- Kotters vissen op big data
- Column Johan Nooitgedagt
HANDEL
- 'In Almere moeten we echt knallen'
Joël Brink als bestuurslid VNV dicht bij het vuur - VNV staat klaar voor visspecialisten
- 'Meer meters is meer geld'
Jonge ondernemers verhuizen al na 9 maanden - Nederlands Visbureau
PRODUCTIE
- Adri & Zoon goes Icelandic
Aanvoer IJslandse kabeljauw 52 weken per jaar - Denk ook eens aan heek en wijting
Heerlijke vis voor mensen met kleinere beurs
ONDERNEMEN
- Serie Foodbase
Stap voor stap verduurzamen - Regelgeving bij apparatuur
Wettelijke eisen bij aanschaf en onderhoud - Financieel
What you see is what you get? - Wetgeving
Eenzijdige wijziging arbeidsvoorwaarden - Bedrijvengids
- De toekomst (SVO)
'Ik vind vis steeds interessanter worden' - Rondvraag Plantaardige smaakmakers
Minder zout in kruiden en specerijen - Boeken
In deze editie
Kotters vissen op big data
Zo’n vijftien Nederlandse en Vlaamse kotters zijn uitgerust met meetapparatuur die op zee visserijdata verzamelen. Via een satelliet gaan de gegevens voor analyse naar de wal. Het data-initiatief van de ‘Vlaamse Urker’ Pedro Rappé biedt vissers kansen om efficiënter te vissen. Ook de handel profiteert.
Joël Brink als bestuurslid VNV dicht bij het vuur
“Ga uit van je eigen kracht. Verkoop lekkere, eerlijke producten en wees niet bang om een keer wat weg te gooien. En geef de mensen aandacht. Want dat willen de mensen.” Joël Brink maakt het (ondernemers)leven niet moeilijker dan het is.
Vishandel Van Wijk verhuist al na 9 maanden
Vishandel Van Wijk in Tilburg ging in februari 2022 van start. En nu al hebben Willem van Wijk en zijn vriendin Kim Venmans een heropening achter de rug. Ze zijn met hun team verhuisd naar een ruimer pand, waar het zelfbedieningsmeubel zorgt voor een aanzienlijke omzetstijging.
Adri & Zoon goes Icelandic
Een Nederlands bedrijf dat naar IJsland gaat, daar vis inkoopt, produceert en een deel van de verwerking doet, was er tot voor kort niet. Groothandel Adri & Zoon uit Yerseke waagde de stap. “Nu de aanvoer van IJslandse vis 52 weken per jaar gegarandeerd is, kunnen we focussen op de beste kwaliteit.”
Plantaardige smaakmakers
Gifgroene, pikzwarte of knalroze barbecuerubs. Ze zijn razend populair onder consumenten en niet alleen vanwege de unieke smaken. Als het om kruiden en specerijen gaat, doen tegenwoordig alle zintuigen mee. En ook gezondheid speelt een rol.
Samengeraapte maar mooie anekdotes
“Dit boek is alle kanten op gegaan”, schrijft Jacques Meerman in het laatste hoofdstuk van Eetgenot. En daarmee neemt hij mij dan toch voor zich in. Want al lezende vond ik het boek een onsamenhangende verzameling van allerlei onderwerpen en anekdotes over voeding.
Stap voor stap verduurzamen
De vakmensen van FoodBase geven informatie over de belangrijkste ontwikkelingen binnen de versbranche. Dit keer legt accountmanager Hester Braam uit hoe je de eerste stappen naar een duurzamere onderneming kan zetten.
Hoog tijd voor een terugblik
Het is alweer drie jaar geleden dat voor het laatst een (fysieke) nieuwjaarsreceptie van het Nederlands Visbureau plaatsvond. Hoog tijd voor een terugblik op de activiteiten, aldus Agnes Leewis tijdens de bijeenkomst in kasteel Wittenberg op 10 januari. Hieronder de integrale tekst van haar presentatie.
Betaalbare vissoorten als alternatief voor kabeljauw
De prijzen van vertrouwde witvissoorten als kabeljauw, roodbaars en schelvis zijn ongekend hoog. Daarnaast knijpt bij iedereen de portemonnee. Het is nu dé tijd om betaalbare vissoorten als wijting en heek aan de man te brengen.
VNV staat weer klaar voor visspecialisten
Het nieuwe jaar wordt opnieuw een jaar vol uitdagingen. Na de coronapandemie werd 2022 overschaduwd door de oorlog in Oekraïne, gevolgd door de energiecrisis en een hoge inflatie die het merendeel van ons nog nooit heeft meegemaakt. Ook in 2023 hebben wij hier nog volop mee te maken.