Vismagazine 1 | februari 2022

Vis 1-2022 LR

Het thema van dit nummer van Vismagazine is witvis. Vismagazine 1-2022 verschijnt 1 februari 2022. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

Actueel

  • Voorwoord
  • Uit de branche

Visserij

  • Noordzeevisserij steeds duurzamer
    Op naar een haalbaar en rendabel model
  • Column Johan Nooitgedagt

Handel

  • Bosten Seafood gaat voor luxe
    Nadruk op topkwaliteit
  • De Nooijer is scherp op kwaliteit
    ‘Klanten houden niet van verandering’
  • Jubileumjaar voor VNV
  • Nederlands Visbureau over 2022

Industrie

  • Frituren kan steeds gezonder
    Minder energie- en olieverbruik

Ondernemen

  • Tips & tricks voor visbeslag
    Het perfect krokante korstje
  • Column Jannes Schuiling
    'Op je handen zitten'
  • Gebruik van claims belicht
    Consumentgedrag in kaart (deel 2)
  • SVO
    'Straks gespecialiseerd in maaltijden maken'
  • VNV-directeur zet in op ledengroei
    ‘Veel uitdagingen en kansen in 2022’
  • Wetgeving
    Wijzigingen in arbeidsrecht
  • Financieel
    Omzien naar elkaar en vooruitkijken
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: frituren
  • Boeken
In deze editie
‘Op je handen zitten’

‘Op je handen zitten’

Tijdens een sollicitatiegesprek, voor de functie van manager human resources, werd mij op de valreep gevraagd: “O ja, hoe ga jij mij eigenlijk inspireren?” Voor ik het wist floepte het eruit: “Ik ga jou niet inspireren, dat doe je hopelijk zelf!”.

40 jaar Vereniging Nederlandse Visspecialisten

40 jaar Vereniging Nederlandse Visspecialisten

Het is een jubeljaar voor de VNV. In januari 1982 wist de kleinhandel in de visbranche de krachten namelijk te bundelen. 40 jaar na dato heet die handelaar een specialist en steekt hij feestelijke vlaggenprikkers in zijn heerlijkste vishapjes. Erelid Hille de Graaf viert het jubileum met gemengde gevoelens: “Er zijn grote stappen gezet in de branche,...

Zeevishandel De Nooijer is scherp op kwaliteit

Zeevishandel De Nooijer is scherp op kwaliteit

Ricardo de Nooijer (33) van Zeevishandel De Nooijer is parttime vishandelaar met twee standplaatsen in Vlissingen. Met een beperkt assortiment en een traditioneel publiek, gaat hij niet snel experimenteren met nieuwe producten. “Ze weten hier in Zeeland wel veel van vis, dus je moet scherp zijn op de kwaliteit.”

Frituren kan steeds gezonder

Frituren kan steeds gezonder

Visverwerkers willen elke gram product uitnutten, aantrekkelijke producten maken en waarde toevoegen aan hun proces. Machines van Marel Prepared Foods kunnen hierin voorzien , vertellen Ger Stans en Maarten van der Steen.

‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

‘Gebruik van claims kan waardevol zijn’

Hoe ziet de klant van morgen eruit? In Vismagazine 9 van 2021 signaleerde Susanne Danes van FoodBase drie belangrijke ontwikkelingen binnen de versbranche. In deel 2 vertelt haar collega Linda van Zonsbeek over claims en hoe je hiermee inspeelt op gezondheidsmotieven van klanten.

VNV-directeur Janneke Keuning zet in op ledengroei

VNV-directeur Janneke Keuning zet in op ledengroei

Sinds 1 september 2021 is Janneke Keuning operationeel directeur van de VNV. Vanuit haar commerciële achtergrond in de foodsector gaat zij zich in 2022 bezighouden met de belangenbehartiging voor de visspecialisten in Nederland. Uitbreiding van het ledenbestand is daarbij een speerpunt.

Wijzigingen in arbeidsrecht

Wijzigingen in arbeidsrecht

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Hieronder een greep uit de wijzigingen die in 2022 op het vlak van het arbeidsrecht gelden.

Omzien naar elkaar en vooruitkijken

Omzien naar elkaar en vooruitkijken

Na de langste formatie in de Nederlandse geschiedenis werd op 15 december 2021 door VVD, D66, CDA en ChristenUnie het Coalitieakkoord 2021 – 2025 gepresenteerd . Blijft het alleen bij kijken of wordt er daadwerkelijk actie ondernomen?

Frituren kan gezond voor mens en bedrijf

Frituren kan gezond voor mens en bedrijf

Frituren blijft gewild, maar ‘even in het vet gooien’ is niet meer van deze tijd. Mensen willen gezond en lekker eten, visspecialisten kunnen daar voor zorgen. Ze investeren in kennis, techniek, gezonde werkruimte, professionele HR- bakovens en goede producten. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op.

Noordzeevisserij steeds duurzamer

Noordzeevisserij steeds duurzamer

De bestanden vis en schaal- en schelpdieren in de ons omringende wateren staan er goed voor. Vissers zijn bereid om mee te werken aan verduurzaming. De Noord-Europese visserij is als bulkleverancier een voorbeeld voor de rest van de wereld. Maar de roep om meer duurzaamheid klinkt.