Vismagazine 2 | maart 2020

Vismagazine 2-2020

In deze editie

 • Palingonderzoek Aart van der Waal
  “Weinig mis met palingstand in Nederland.”
 • Alternatieven pulsvisserij
  Zoektocht gestart naar andere methoden.
 • Verbouwing winkel Van der Schuit
  “We hebben nu veel meer werkplezier.”
 • Tweelingbroers blij met Formule I
  “Op de dag zelf rekenen we ons niet rijk.”
 • Zalm uit Krimpen aan den IJssel
  "Je moet het tijd geven, dat is het geheim.”
 • Plantaardig alternatief voor vis: Novish
  Nieuwe producent wil rebellie uitstralen.
 • Van nieuwe risico’s tot bacterie DNA
  Interview Inspecteur- generaal NVWA
 • In memoriam Petra Hermans
  Vakspecialist met passie voor verhalen
 • Groeipotentie voor Fish International
  “Prima beurs om te netwerken.”

En de rubrieken

 • SVO vakopleiding food
 • Nieuws in Beeld
 • Uit de branche
 • Column Johan Nooitgedagt
 • Nederlands Visbureau
 • VNV-nieuws
 • Wetgeving
 • Financieel
 • Rondvraag: verpakkingen
 • Boeken
In deze editie
Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Vissers steunen boerenprotest in Den Haag

Zeker honderd vissers uit onder andere Zoutkamp, Wieringen, Texel, Den Helder, Urk, Goedereede en Tholen hebben op 19 februari het boerenprotest in Den Haag ondersteund. Protesteerden de boeren vooral tegen het stikstofbeleid van het kabinet en de houding van de ngo’s, de vissers lieten hun stem horen tegen de duizenden windmolens die hen straks van...

Weinig mis met palingstand Nederland

Weinig mis met palingstand Nederland

De Europese aal wordt niet met uitsterven bedreigd. Op academisch pessimisme over de palingstand is nogal wat af te dingen en het correspondeert ook niet met actuele vangstcijfers. Dat concludeert Aart van der Waal na dertig jaar literatuuronderzoek dat hij deze maand publiceert. Interview met een praktijkman die slecht tegen onrecht kan.

Vakmens

Vakmens

Tussen mijn vorige voorwoord en deze heeft onze redactie een groot verlies te verwerken gekregen. Petra Hermans die begin van dit jaar nog moedig de behandelingen onderging die ze vanwege haar ziekte te verduren kreeg, is op 16 februari overleden. Een groot verlies voor ons als redactie en voor de bladen Vismagazine en Vlees+ die ze al zo lang maakte.

Alternatieven pulsvisserij niet voor het oprapen

Alternatieven pulsvisserij niet voor het oprapen

Sinds het Europese Parlement de pulsvisserij heeft verboden, vissen nog maar achttien Nederlandse kotters met het pulsconcept. De overige zesenzestig kotters zijn hun vergunning kwijt en verbruiken met wekkerkettingen twee keer zoveel brandstof. Dat kan niet lang goed gaan.

Metamorfose Van der Schuit werpt vruchten af

Metamorfose Van der Schuit werpt vruchten af

Bij een verbouwing komt veel kijken. Welke keuzes maak je en levert het op waar je op rekent? William en Gina Ems - Van der Schuit van Visspecialist Van der Schuit in Wolvega, kunnen erover meepraten. In november openden ze hun compleet vernieuwde winkel. Een terugblik op de verbouwing én het resultaat.

Tweelingbroers Berg blij met Formule I in Zandvoort

Tweelingbroers Berg blij met Formule I in Zandvoort

De tweelingbroers Patrick en Arlan Berg (51) hebben beiden een ambulante vishandel op de boulevard in Zandvoort. Ze kijken reikhalzend uit naar de Formule I-race die sinds 35 jaar weer in Zandvoort wordt verreden. Niet zozeer vanwege de racedag zelf, maar wel naar het toenemend toerisme voor Zandvoort dat dit op gaat leveren.

Ambachtelijke zalm uit Krimpen aan den IJssel - ‘Ons geheim? Je moet het tijd geven’

Ambachtelijke zalm uit Krimpen aan den IJssel - ‘Ons geheim? Je moet het tijd geven’

Rokerij de Zalm uit Krimpen aan den IJssel produceert ambachtelijke gerookte zalm volgens een langzaam, traditioneel procedé. Met als eindresultaat een ouderwets topproduct voor de echte liefhebbers.

Plantaardig alternatief voor vis: Novish

Plantaardig alternatief voor vis: Novish

Novish: het plantaardige alternatief voor vis is vanaf nu te verkrijgen voor cateraars en restaurants. Waarschijnlijk ligt het in het najaar in de schappen van de supermarkt. Initiatiefnemers zijn Maiko van der Meer, Katja Busser en Paul den Dulk. Van der Meer werkte jaren in de vis- en vleesbranche, maar ziet kansen voor een vegan visproduct.

Van nieuwe risico’s tot bacterie-dna

Van nieuwe risico’s tot bacterie-dna

Toen Rob van Lint in 2017 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ging leiden, werd hij meteen in het fipronilschandaal gestort. Ook 2019 was een bewogen jaar, met een listeria-uitbraak en een ict-debacle. We blikken terug maar kijken bovenal vooruit naar de ontwikkelingen die 2020 zal brengen.

Vakspecialist met passie voor verhalen

Vakspecialist met passie voor verhalen

Met groot verdriet laten wij weten dat onze geliefde collega en redactiecoördinator van Vlees+ en Vismagazine Petra Hermans-Taekema zondag 16 februari is overleden. We gaan Petra missen, haar bevlogenheid en haar deskundigheid, haar harde werken, haar mooie artikelen en enthousiaste verhalen over de branches waar ze dol op was.