Vismagazine 2 | maart 2021

Vis 2-2021

De thema's van dit nummer van Vismagazine zijn zalm en verpakken.

In deze editie

  • Gevolgen Brexit-deal
    Nederlandse vissector voelt zich ‘bestolen’
  • Skrei verliest MSC-keurmerk
    Schaduw over skrei-seizoen 2021
  • Slow gerookte zalm
    ‘Wij kiezen bewust voor de visspecialist’
  • Arnhem lobbyt voor vishandelaar
    André Tukker verkiest wagen boven winkel
  • Van Es Verpakking levert maatwerk
    ‘Hout ademt en heeft sfeer’
  • Visgilde verder als vereniging
    ‘Kwaliteitsmerk om trots op te zijn’

 

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: verpakken
  • Boeken
In deze editie
Nederlandse vissector voelt zich ‘bestolen’

Nederlandse vissector voelt zich ‘bestolen’

De cijfers liegen er niet om. Brexit kostte Nederlandse visserijbedrijven 25 procent van het makreelquotum en 13 procent van het tongquotum. Vissers leveren dit uit eigen portemonnee in om de komende 5,5 jaar in Brits water te mogen blijven vissen.

Schaduw over skrei-seizoen 2021

Schaduw over skrei-seizoen 2021

Een gebrek aan seizoenwerkers door de corona-pandemie bezorgt de Noorse visindustrie hoofdbrekens. Dat heeft zijn weerslag op het skrei-seizoen van 2021, dat dit jaar moeizaam op gang is gekomen. Nog een tegenvaller is dat de bekende Noorse winterkabeljauw haar MSC-keurmerk verliest.

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Slow gerookte zalm bij Jongens van de Fant

Ooit begonnen ze met vis roken als hobby, naast hun werk in de scholfileerderij van hun vader. Inmiddels staan de Jongens van de Fant landelijk bekend om hun gerookte zalm. Sinds de uitbreiding met een extra pand maakt zalm 60 procent van de productie uit. Het bedrijf op Urk bestaat uit een groothandel, een rokerij met verwerking en een winkel.

André Tukker verkiest wagen boven winkel

André Tukker verkiest wagen boven winkel

Het begon met een spontane handtekeningenactie en inmiddels is het uitgemond in een heuse lobby. Bewoners van de Arnhemse wijk Schuytgraaf willen de ambulante vishandelaar André de Visscher Seafood weer terug in hun wijk. De standplaats van André Tukker uit Putten moest drie en een half jaar geleden wijken voor een viswinkel die in het nieuwe winkelcentrum...

Van Es Verpakking B.V. levert maatwerk

Van Es Verpakking B.V. levert maatwerk

Verpakkingen van populierenhout verkoopt Van Es Verpakking B.V. al anderhalve eeuw. Tegenwoordig produceert en bedrukt het bedrijf steeds meer verpakkingsproducten en accessoires zelf. “Zo kunnen we kleine oplages snel en goed leveren.”

Visgilde verder als vereniging

Visgilde verder als vereniging

Na een paar roerige jaren, kijkt het Visgilde weer positief vooruit. De 19 zelfstandige viswinkeliers werken nu samen in een vereniging. Samen verder bouwen aan een sterk kwaliteitsmerk waar verse vis hoog in het vaandel staat en groeien naar meer slagkracht met 25 leden, is de ambitie volgens voorzitter Kees Sloot.

Cadeautje

Cadeautje

De Consumentenbond concludeerde: de verplichte etikettering gaat bij 99% van de onderzochte viswinkels en -kramen mis. Bij slechts 1 van de 97 viswinkels en -kramen die de onderzoekers bezochten, stond alle informatie op de juiste manier op de vitrinekaartjes. Ook de informatie die de verkopers mondeling gaven over duurzaamheid bleek onjuist of onvolledig.

Start haringseizoen

Start haringseizoen

Met goede moed richten we ons op een jaar waarin live activiteiten weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Een van de hoogtepunten van het jaar is de jaarlijkse start van het haringseizoen. De Hollandse Nieuwe, vangst 2021, zal vanaf woensdag 16 juni weer overal verkrijgbaar zijn.

Doe mee aan het salarisonderzoek

Doe mee aan het salarisonderzoek

Je herkent het vast. Een medewerker komt binnen als verkoper en krijgt er daarna allerlei taken en verantwoordelijkheden bij. Maar hoe noem je zijn nieuwe functie dan? En welk salaris past daar bij? Tijdens de vorige cao-onderhandelingen constateerden CNV, CVAH en VNV dat de huidige functieomschrijvingen in de cao zijn verouderd en niet meer aansluiten...

De kunst van vis bewaren

De kunst van vis bewaren

Vis verpakken is een must. Maar de grens aan materiaalverbruik is bereikt. Verpakkingsindustrie en vishandels zetten zich in om voorop te lopen met duurzame verpakkingen waarin de vis nog langer goed blijft.