Vismagazine 3 | april 2022

Het thema van dit nummer van Vismagazine is schelpdieren. Vismagazine 3-2022 verschijnt 19 april 2022. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
|
In deze editie
ACTUEEL
- Voorwoord
- Uit de branche
VISSERIJ
- Schaal- en schelpdieren
Duurzame eiwitbron van de toekomst - Column Johan Nooitgedagt
- Eerste Oosterscheldekreeft geveild
Opening van het seizoen - Minder kotters naar zee
HANDEL
- VNV - turbulente ontwikkelingen
- De viswinkel van de toekomst
Seafood Kijkduin in een gloednieuw foodcourt - ‘Maaltijden zorgen voor extra omzet’
Vishandel Bruin-Vis ziet mogelijkheden - Nederlands Visbureau
Een vetgoed voorjaar
PRODUCTIE
- Eerst bedwelmen, dan bereiden
- Voedselveilig werken
ONDERNEMEN
- De toekomst
‘Wie weet word ik ooit eigenaar van ‘n viszaak’ - ‘Ga het gesprek aan’
Gastologie zorgt voor klantvriendelijkheid - Financieel
De vis wordt duur betaald - Wetgeving
Ontslag op staande voet - Bedrijvengids
- Rondvraag: kreeft
- Boeken
In deze editie
Gastologie zorgt voor meer klantvriendelijkheid
Investeren in gastvrijheid loont. Vanuit die overtuiging traint gastvrijheidsdeskundige Jeannine Sok ondernemers en medewerkers in de horeca en in de retail. In haar recent verschenen boek ‘Hoe gastvrij ben jij?’ geeft ze tips geeft hoe je het gedrag van gasten en klanten op een positieve manier beïnvloedt.“Wees oprecht geïnteresseerd.”
Inzet voor duurzame toekomst van de schelpdierindustrie
Tijdens de zevende schelpdierconferentie op 17 en 18 maart zijn opnieuw de Schelpdierawards uitgereikt. Ook werd de Blue Deal ondertekend, een overeenkomst met als inzet een meer natuur-inclusieve schelpdierkweek.
22ste Officiële opening seizoen Zeeuwse specialiteit
Radiomaker en muzikant Edwin Evers veilde donderdag 31 maart op de visafslag van het Zeeuwse Colijnsplaat de eerste Oosterscheldekreeft voor een bedrag van 42.500 euro. De opbrengst gaat naar de Maag Darm Lever Stichting.
Minder kotters naar zee
Vanaf de eerste week van januari is een aantal kotters niet naar zee gegaan. Dat was niet echt verrassend, want bij nogal wat kotterbedrijven staat het water tot aan de lippen. Povere vangsten en dure brandstof ondermijnen de rentabiliteit.
Seafood Kijkduin: De viswinkel van de toekomst
Seafood Kijkduin zit in een gloednieuw foodcourt, met verschillende versaanbieders bij elkaar. Het doet denken aan Spanje of Frankrijk. Jo, Astrid en Noah Hop runnen samen het familiebedrijf, de viswinkel van de toekomst.
Vishandel Bruin-Vis ziet al vanaf de start mogelijkheden
Sinds hij negen jaar geleden begon, biedt Willem Bruin zijn klanten maaltijden en kant-en-klaar-producten. “De meeste omzet zit in de haring, kibbeling en gebakken vis, maar met deze extra’s onderscheid ik me van de collega’s.”
Brits onderzoek: krabben en kreeften ervaren pijn en lijden
Brits onderzoek heeft aangetoond dat krabben en kreeften in staat zijn pijn en lijden te ervaren. Het levend koken moet volgens hen direct gestopt worden. Op dit moment is het alleen in Zwitserland verboden.
De vis wordt duur betaald
Steeds minder visgronden, dure gasolie en een ban op innovatieve vangstmethoden zorgen ervoor dat veel visserijbedrijven in zwaar weer verkeren. Is er een win-win oplossing mogelijk voor visser, detailhandel en consument?
De kreeft blijft onverminderd populair
Duurzame productie staat centraal bij de vissers en handelaren in kreeft, zo blijkt uit een rondgang. Door schaarste, quota’s en oplopende brandstofprijzen schieten de prijzen evenwel omhoog. Maar kreeft blijft een onverminderd populair product.
Duur betaald
De wereld rolde zo van de ene ellende de andere in. De coronamaatregelen waren nog niet zo goed als afgeschaft of voor het eerst sinds 1945 viel een land een ander land binnen in een Europa.