Vismagazine 4 | mei 2020

Vismagazine 4-2020

In deze editie

  • Supermarktsector staat op z’n kop
    Slagers profiteren het meest van coronacrisis.
  • Virtuele voorjaarsbeurs Vismagazine
    Fabrikanten over productintroducties 2020.
  • Nederlanders met visfabriek in Gambia
    'We voldoen aan de EU-richtlijnen’.
  • Meer Noordzeevis op het bord
    Organisaties voeden consument met recepten.
  • Nadruk op efficiënte visverwerking
    Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol.
  • Metamorfose voor viszaak Baarssen
    Wand met schubtegeltjes als eye catcher.
  • Marco Buter drukker ondanks crisis
    ‘Ik ben visboer, geen visdetaillist’.
  • Epos en Jebo slaan handen ineen
    Verse vissalades kunnen zo over de toonbank.
  • ‘We proberen altijd weer iets nieuws’
    AVO helpt ‘t Vispleintje met kennis en recepten.

Rubrieken

  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Financieel
  • Wetgeving
  • SVO vakopleiding food
  • Rondvraag: koeling
  • Boeken
In deze editie
Supermarktsector staat op z’n kop

Supermarktsector staat op z’n kop

Waar ambachtelijke foodspeciaalzaken al hun creativiteit uit de kast trekken om consumenten te bedienen, schiet de omzet in de supermarktbranche bijna als vanzelf tot ongekende hoogte. Hoe gaat het nu bij de grote retailers en welke ontwikkelingen kunnen we bij deze concurrenten nog verwachten?

Virtuele visbeurs - Fabrikanten over productintroducties 2020

Virtuele visbeurs - Fabrikanten over productintroducties 2020

Door de coronacrisis kan iedereen in de visbranche elkaar even niet live ontmoeten op de beursvloer. Zo is de Seafood Expo Global in Brussel dit jaar afgelast. Pas in 2021 is in Barcelona de volgende beurs in real life. Vismagazine neemt het voortouw voor een Virtuele Voorjaarsvisbeurs. Ontdek wat er leeft bij visleveranciers en welke productinnovaties...

Nederlanders runnen Gambiaanse visfabriek

Nederlanders runnen Gambiaanse visfabriek

Aan de oever van de Gambia in het gelijknamige Afrikaanse land, bevindt zich The Atlantic Seafood Company (TASC). De Nederlanders Michel Huijser en Robin van Eenennaam runnen deze visfabriek, die voldoet aan EU-richtlijnen op het gebied van voedselverwerking.

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

Meer Noordzeevis op het (restaurant)bord

De roep om meer Noordzeevis te eten, klinkt al geruime tijd. Verschillende partijen promoten deze onbekende en onbeminde vis. Stichting Noordzeevis uit IJmuiden en Scheveningen proberen (jonge) consumenten, horeca en viswinkels te bereiken. NorthSeaChefs stimuleert chefs om onbekende Noordzeevissen als heek, wijting en pieterman op de menukaart te zetten.

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

Kwaliteitsimpuls voor aanlanden schol

De Urkse scholvissers Rense en Johannes de Boer hebben met hun nieuwe LT-295 gekozen voor de twinrigvisserij. Deze vangstmethode vergt relatief minder brandstof en je kunt per uur een groter areaal bevissen. Bovendien is efficiënte visverwerking aan boord van de nieuwe kotter mogelijk. Dat komt de (aanvangs)kwaliteit van de schol ten goede.

Metamorfose voor Urker Visspecialisten Baarssen

Metamorfose voor Urker Visspecialisten Baarssen

Slechts drie muren zijn blijven staan. De rest is volledig vernieuwd. De winkel van Urker Visspecialisten Baarssen in Lelystad is grondig onder handen genomen. De verbouwing kostte net iets minder dan een half miljoen euro. Een forse investering, maar daar is het resultaat ook naar.

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Marco Buter drukker ondanks coronacrisis

Onze oosterburen hebben er een mooie uitdrukking voor: ‘In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. Wat dat betreft, bevindt Marco Buter ‘van’ Urk zich in een mooie traditie. Hij ziet zichzelf als specialist in haring, gebakken en verse vis. Iets anders erbij gaan doen, zou afbreuk doen aan de kwaliteit, dus waarom zou je?

AVO helpt ‘t Vispleintje met kennis, producten en recepten

AVO helpt ‘t Vispleintje met kennis, producten en recepten

Bij ’t Vispleintje in Baarle Nassau voel je je gelijk welkom. Moeder en dochter Kim en Rian Michielsen runnen de zaak met hart en ziel en dat merk je. “We proberen veel recepten uit.”

Houd de vis koel - Koelprocessen tussen vangst en consumptie

Houd de vis koel - Koelprocessen tussen vangst en consumptie

Vis blijft steeds langer houdbaar dankzij voortdurende innovatie van koeltechnieken. Er zijn immers vele momenten tussen vangst en consumptie dat vis koel gehouden moet worden.

Futurologen

Futurologen

Wanneer ik aan de toekomst van de Noordzee denk en daarbij beelden wil hebben, kom ik uit bij de gebroeders Rudolf en Robbert Das. Ver voordat er grootschalig werd gedacht over windmolens op zee, kwamen ze al onzichtbaar in hun tekeningen voor. Bij Rudolf was dat de architectuur en bij Robbert het nautische gedeelte.