Vismagazine 5 | juni 2020

Vis 5-2020

In deze editie

  • Haringkoningin Anneke Ouwehand
    ‘Haring snijden kan mooier, beter en sneller.’
  • Nieuwe koers Enkhuizer viswinkel
    Familie Vis wil jong en oud bedienen.
  • Limburgse haringkampioen Molenaar
    Volendamse vishandel succesvol in zuiden.
  • Hollandse Nieuwe Stijl
    ‘Benader haring als basisingrediënt.’
  • Van haringkar tot rvs snijmeubel
    Laat je ambacht zien.
  • Automatisering in de visverwerking
    Jansen Techniek brengt viswerking naar een hoger niveau.
  • Paul Moers over kansen in coronatijd
    ‘Zorg dat je winkel er lekker uitziet.’

Rubrieken

  • SVO vakopleiding food
  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • VNV-nieuws
  • Nederlands Visbureau
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: automatisering
In deze editie
Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Haringkoningin Anneke Ouwehand streeft naar meer

Anneke Ouwehand uit Katwijk, beter bekend als ‘De Haringkoningin’, start onder deze naam een bedrijf met haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. “Ik wil dat haring in Nederland op de kaart blijft, ook in de toekomst.”

Nieuwe naam en koers Enkhuizense viswinkel

Nieuwe naam en koers Enkhuizense viswinkel

Een visspeciaalzaak in hartje Enkhuizen. Dat betekent drukke zomers met veel bootjestoeristen en rustigere winters voor Pascal Feller en Joyce Feller-van Noorden met hun zaak Familie Vis. Ruim een jaar geleden maakten ze de overstap naar een eigen visspeciaalzaak. Pascal werkt al 28 jaar in de vissector, Joyce heeft het vak in rap tempo geleerd. Het...

Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Limburgse haringkampioen Molenaar scoort

Met het oog op de start van het haringseizoen op donderdag 11 juni bracht Vismagazine een bezoek aan de markt in het Limburgse Echt. Daar staat op woensdagmiddag de winnaar van de nationale haringtest in die provincie: Volendammer Vishandel Molenaar. De afgelopen twee jaar won deze de nationale haringtest in Limburg. Het geheim van deze visverkoper...

Hollandse Nieuwe Stijl leidt tot haringhappen 3.0

Hollandse Nieuwe Stijl leidt tot haringhappen 3.0

Een glibberige vis die je bij de staart pakt en in je keel laat glijden. Om jongeren aan de Hollandse Nieuwe te krijgen, moeten visverkopers en de horeca uit een ander vaatje tappen. Daarvoor is Haringhappen 3.0 oftewel Hollandse Nieuwe Stijl nodig. Verwerk de vis in een trendy gerecht zoals een poké bowl of laat het als een smaakvol hapje proeven aan...

Van haringkar tot rvs snijmeubel

Van haringkar tot rvs snijmeubel

Goede haring verkoopt zichzelf. Ondernemers kunnen er wel een handje bij helpen. Bijvoorbeeld met de traditionele houten haringkar als publiekstrekker. Daarnaast zijn moderne rvs haringsnijmeubels in opmars. Deze zijn steeds meer van alle gemakken voorzien. Zo kunnen visspecialisten nog meer het ambacht van haring snijden voor het voetlicht brengen.

Marketingexpert Paul Moers over kansen in coronatijd

Marketingexpert Paul Moers over kansen in coronatijd

De coronacrisis trekt wereldwijd een spoor van vernieling door de economie. Voor de voedingsbranche heeft het virus echter niet alléén negatieve gevolgen. Sterker nog: retaildeskundige en marketingexpert Paul Moers ziet vooral kansen. “Als je een goed plan hebt, is er altijd iemand bereid een paar duizend euro te investeren.”

Jansen Techniek brengt visverwerking naar hoger niveau

Jansen Techniek brengt visverwerking naar hoger niveau

In de visverwerking staat automatisering nog in de kinderschoenen. Terwijl er een hoop te besparen valt met robots en machines. “We hebben 30% minder medewerkers nodig.”

Minder verspilling, meer rendement

Minder verspilling, meer rendement

Smart factories hebben veel voordelen. Naast complete afstemming van hardware, software en data die nodig is om een product te vermarkten, zoeken ondernemers een automatiseringsbedrijf dat past bij hun cultuur. Plus creatieve meedenkers die snappen wat er op de werkvloer speelt.

‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

‘Bij SVO kom ik visgekken tegen’

Als driejarige wilde Frans Bekema (37) al visboer worden. Die droom maakte hij waar. Momenteel runt hij de visafdeling van Jumbo Kooistra in Bolsward. In februari rondde hij cum laude de mbo-opleiding Visspecialist van SVO vakopleiding food af.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen twaalf weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker...