Vismagazine 5 | juni 2022

Vismagazine 5-2022

Het thema van dit nummer van Vismagazine is Noordzeevis. Vismagazine 5-2022 verschijnt 27 juni 2022. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Ja, ik neem een abonnement

In deze editie

ACTUEEL

  • Redactioneel
  • Uit de branche

VISSERIJ

  • Hopen op een wonder
    Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij
  • Column Johan Nooitgedagt

HANDEL

  • VNV
    ‘Roken tijdens de les verplicht’
  • Vliegende start voor VAN VIS
    Veel aandacht voor eigen regio met Noordzeevis
  • Noordzeevis promoten tegen betaalbare prijzen
  • Nederlands Visbureau
  • Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

INDUSTRIE

  • Koeling van schip tot schap

ONDERNEMEN

  • ‘De Duitse viswereld is anders dan hier’
  • Interview: Koeltechnisch Buro Midden Nederland
  • Financieel
    Voorjaarskriebels
  • Wetgeving
    Gewijzigd arbeidsrecht
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: koeling
  • Boeken
In deze editie
Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Het stond de afgelopen weken in zo’n beetje alle dagbladen: de kottervisserij verkeert opnieuw in een crisis. Vissers hopen op betere tijden, om ook ruimte te kunnen bieden aan veelbelovende nieuwe technieken.

Zeeleven en windmolens

Zeeleven en windmolens

Vattenfall en De Rijke Noordzee onderzoeken hoe windmolenparken op zee biodiversiteit kunnen bevorderen. Door openingen in de windturbines te maken, kunnen vissen en ander zeeleven zich makkelijker verplaatsen, eten vinden of zich nestelen.

Verse vismarkt Noordzee promoot Noordzeevis tegen betaalbare prijzen

Verse vismarkt Noordzee promoot Noordzeevis tegen betaalbare prijzen

Wie Noordzeevis zegt, zegt Verse Vismarkt Noordzee aan de Haven in Den Helder. Daar wordt iedere vrijdag verse Noordzeevis verkocht, direct van de visafslag pal ernaast. Verser kan niet. De twee mannen achter de Verse Vismarkt zijn Willem Gerssen van de gelijknamige viswinkel en groothandel en Bert de Groot, bedrijfsleider op de visafslag.

Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

De nieuwe winkel van Dulk Haasnoot Seafood is méér dan een efficiënt verkooppunt. “Wij delen kennis met onze klanten. Want de visdetaillist is de ambassadeur die de verhalen achter onze producten overbrengt aan de eindconsument.”

Duurzame koeling van schip tot schap

Duurzame koeling van schip tot schap

Door hoge energieprijzen en zwaardere klimaateisen staat koeling volop in de aandacht. Ondernemers uit visserij, transport en handel vertellen over innovatieve technieken om vis op een duurzame manier koel te houden.

Voorjaarskriebels

Voorjaarskriebels

Er zijn mensen die in het voorjaar de kriebels krijgen om het huis eens flink schoon te maken. In zekere zin wordt er met de Voorjaarsnota van 2022 ook flink de bezem door de fiscale wetgeving gehaald. Wat gaat er veranderen?

Koelen: geen koud kunstje

Koelen: geen koud kunstje

Dat koeling een ‘hot topic’ is, blijkt mede uit het feit dat veel koelspecialisten in april aanwezig waren op Seafood Expo Global in Barcelona. Terug in Nederland gingen we op zoek naar trends en tips.

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.

Koele Noordzeevis

Koele Noordzeevis

Ook deze maand blijft een groot gedeelte van de Noordzeevloot op zondagavond in de havens liggen en vaart niet uit. Want het kan niet uit met de stijgende brandstofprijzen. Dat bovenop andere tegenvallers in de visserij.

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur

Zeventig jaar Nederlandse eetcultuur is een heerlijk boek voor iedereen die van Nederlandse geschiedenis, eten en tijdschriften houdt. Ik val in alle categorieën, maar de eerste twee zijn het belangrijkst.