Vismagazine 5 | juni 2022

Vismagazine 5-2022

Het thema van dit nummer van Vismagazine is Noordzeevis. Vismagazine 5-2022 verschijnt 27 juni 2022. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

Ja, ik neem een abonnement

In deze editie

ACTUEEL

  • Redactioneel
  • Uit de branche

VISSERIJ

  • Hopen op een wonder
    Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij
  • Column Johan Nooitgedagt

HANDEL

  • VNV
    ‘Roken tijdens de les verplicht’
  • Vliegende start voor VAN VIS
    Veel aandacht voor eigen regio met Noordzeevis
  • Noordzeevis promoten tegen betaalbare prijzen
  • Nederlands Visbureau
  • Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

INDUSTRIE

  • Koeling van schip tot schap

ONDERNEMEN

  • ‘De Duitse viswereld is anders dan hier’
  • Interview: Koeltechnisch Buro Midden Nederland
  • Financieel
    Voorjaarskriebels
  • Wetgeving
    Gewijzigd arbeidsrecht
  • Bedrijvengids
  • Rondvraag: koeling
  • Boeken
In deze editie
Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Pessimisme en innovatie in de Noordzeevisserij

Het stond de afgelopen weken in zo’n beetje alle dagbladen: de kottervisserij verkeert opnieuw in een crisis. Vissers hopen op betere tijden, om ook ruimte te kunnen bieden aan veelbelovende nieuwe technieken.

Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

Dulk Haasnoot Seafood klaar voor de toekomst

De nieuwe winkel van Dulk Haasnoot Seafood is méér dan een efficiënt verkooppunt. “Wij delen kennis met onze klanten. Want de visdetaillist is de ambassadeur die de verhalen achter onze producten overbrengt aan de eindconsument.”

Duurzame koeling van schip tot schap

Duurzame koeling van schip tot schap

Door hoge energieprijzen en zwaardere klimaateisen staat koeling volop in de aandacht. Ondernemers uit visserij, transport en handel vertellen over innovatieve technieken om vis op een duurzame manier koel te houden.

Voorjaarskriebels

Voorjaarskriebels

Er zijn mensen die in het voorjaar de kriebels krijgen om het huis eens flink schoon te maken. In zekere zin wordt er met de Voorjaarsnota van 2022 ook flink de bezem door de fiscale wetgeving gehaald. Wat gaat er veranderen?

Koelen: geen koud kunstje

Koelen: geen koud kunstje

Dat koeling een ‘hot topic’ is, blijkt mede uit het feit dat veel koelspecialisten in april aanwezig waren op Seafood Expo Global in Barcelona. Terug in Nederland gingen we op zoek naar trends en tips.

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit is een complex verandervraagstuk voor een bedrijf

Diversiteit en inclusie zijn actuele onderwerpen. Denk aan Black lives matters, #metoo en de zwartepietendiscussie. Ook op de werkvloer. Steeds meer bedrijven vinden diversiteit belangrijk. Maar hoe ga je met dit onderwerp aan de slag? Het boek De Inclusiemarathon, het Managementboek van het jaar 2022, kan hierbij helpen.

Koele Noordzeevis

Koele Noordzeevis

Ook deze maand blijft een groot gedeelte van de Noordzeevloot op zondagavond in de havens liggen en vaart niet uit. Want het kan niet uit met de stijgende brandstofprijzen. Dat bovenop andere tegenvallers in de visserij.

Koeltechnisch Buro Midden Nederland: Koel, koeler, koelst

Koeltechnisch Buro Midden Nederland: Koel, koeler, koelst

Wat zijn trends in koeltechniek? Wat kunnen we verwachten met betrekking tot koudemiddelen? Met welke uitdagingen kampt de koelbranche? Bernadet Koops, afgestudeerd koelmonteur en vertegenwoordiger bij familiebedrijf Koops Koeltechnisch Buro Midden Nederland beantwoordt deze vragen.

Een school vol vis

Een school vol vis

Het Nederlands Visbureau draait op volle toeren. Ook voor activiteiten na de zomervakantie zijn de voorbereidingen in volle gang.

‘De Duitse viswereld is anders dan hier’

‘De Duitse viswereld is anders dan hier’

Chantal Engels was eerst niet van plan om in het bedrijf van haar vader te stappen, maar de viswereld trok toch te hard. Met Vishandel Engels staat ze drie dagen per week op de markt in Duitsland. Daarnaast volgt ze de opleiding Verkoopmedewerker vis bij SVO.