Vismagazine 6 | augustus 2020

Vismagazine 6-2020

De thema's van dit nummer zijn mosselen en smaakmakers.

In deze editie

  • Mosselbanken temperen zandhonger
    Biodiversiteit neemt toe volgens onderzoek
  • Campagne voor jonge kopersgroep
    Mosselen als snel slowfood
  • Rode poon en mul vaker in Noordzee
    Vloot in 20 jaar flink uitgebreid
  • Grondstofzekerheid als voordeel
    Samenwerking Adri & Zoon en Ekofish Group
  • De Fontein verkoopt vis, snacks en ijs
    ‘Niet is ons te gek; gastvrijheid kost niks’
  • Wout Schinkel omarmt familiehulp
    Salades en patés als smaakmakers
  • Martin Kruithof pakt uit met paling
    Dupan roept topkok tot Paling Patron 2020 uit
  • ‘Kom achter die toonbank vandaan’
    Houtgestookt grillen voor meer smaak en beleving
  • Tips en tools van CVN Geldzorg
    ‘Zoek hulp bij financiële zorgen’

Rubrieken

  • Nieuws in beeld
  • Uit de branche
  • Column Johan Nooitgedagt
  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • SVO vakopleiding food
  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: smaakmakers
  • Boeken

 

In deze editie
Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Pakweg twintig jaar geleden verschenen rode poon en mul alleen in de zomermaanden op de Nederlandse visafslagen. Als bijvangst van boomkorkotters. Beide soorten vertoeven inmiddels steeds vaker en langer in het zuidelijke deel van de Noordzee en zijn niet meer weg te slaan in de afslagen van Urk, IJmuiden en Scheveningen.

Mosselbanken temperen zandhonger

Mosselbanken temperen zandhonger

De mosselkweek op zandbanken in de Oosterschelde heeft veel positieve effecten. Mosselkwekers kunnen hiermee aan de toegenomen vraag voldoen. Daarnaast kunnen de mosselbanken zandhonger tegengaan, als voedselvoorziening voor vogels en als schuil-en paaigebied voor Noordzeevis dienen. Dat blijkt uit onderzoek van Hogeschool Zeeland (HZ), University of...

Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

Samenwerking Adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

De Fontein verkoopt vis, snacks en ijs

De Fontein verkoopt vis, snacks en ijs

Ramon de Witte runt vistaria De Fontein in Westkapelle, zijn broer Pascal de naastgelegen brasserie. De verbouwde vistaria was net een week open toen de lockdown werd afgekondigd. De Zeeuwse horecabroers schakelden toen snel over op bezorging. Gelukkig komen sinds juni de Duitse vakantiegangers weer een ijsje halen.

Wout Schinkel uit Urk omarmt familiehulp

Wout Schinkel uit Urk omarmt familiehulp

Zijn vrouw en kinderen zijn een enorme steun in het bedrijf van Wout Schinkel van Urker vishandel Schinkel. Zij helpen hem met het bereiden van salades en patés en het schoonmaken van de wagen. “Als zij niet mee zouden werken, zou ik die ‘smaakmakers’ niet meer kunnen maken. Dan zou ik alleen nog kibbeling, lekkerbek en haring verkopen.”

Martin kruithof pakt uit met paling

Martin kruithof pakt uit met paling

Met een prachtige parade van palinggerechten liet Martin Kruithof van De Lindenhof in Giethoorn in juni zien en proeven hoe hij zijn kersverse titel van Paling Patron 2020 van Stichting DUPAN met verve uitdraagt. Een rol die hem op het lijf gesneden is: de paling zwemt in zijn waterrijke achtertuin.

Houtgestookt grillen voor meer smaak & beleving

Houtgestookt grillen voor meer smaak & beleving

Dat je zalm en forel kunt grillen op de barbecue, is voor veel visspecialisten wel bekend. Maar dat paling goed gedijt op een houtgestookte grill, is het ontdekken waard. Door in of voor je zaak met vis te barbecueën, zorg je voor beleving, inspiratie en trek je meer klanten. Zo ontdekte een tiental visdetaillisten tijdens een workshop in Spakenburg.

Tips en tools van CNV Geldzorg

Tips en tools van CNV Geldzorg

De coronacrisis heeft 1 op de 5 Nederlanders getroffen in de portemonnee. Het project CNV Geldzorg ondersteunt werkgevers en -nemers in de visdetailhandel bij het omgaan met financiële zorgen. Sociaal Fonds Vishandel en brancheorganisaties VNV en de CVAH maken het project mede mogelijk. Projectleider Marjolein van Lonkhuijzen geeft tips.

Verstegen inspireert visdetaillisten - Wereldse smaakmakers voor vis

Verstegen inspireert visdetaillisten - Wereldse smaakmakers voor vis

Voor visspecialisten heeft smaakmaker Verstegen Spices & Sauces uit Rotterdam een groot scala aan producten om vis nog smakelijker te maken. Met name de productlijn World Grill is een aanrader, vertelt smaakspecialist Peter Dumont van Verstegen. Je kunt met deze producten op oliebasis à la minute elke gewenste smaak toevoegen aan je vis.