Vismagazine 7 | september 2021

Vis 7-2021

Het thema van dit nummer van Vismagazine is schaal- en schelpdieren. Vismagazine 7-2021 verschijnt 28 september 2021. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

Actueel

  • SVO vakopleiding food
  • Uit de branche
  • Vissers eisen perspectief
    ‘Noordzee verandert in industrieterrein’

Visserij

  • Bijvangst is minimaal
    Mesheften volop aanwezig maar niet in trek
  • Column Johan Nooitgedagt

Handel

  • Nederlands Visbureau
  • VNV-nieuws
  • Voorliefde voor kreeft
    Zutphense viswinkel verweven met groothandel
  • Dochters zetten Vis van Klaas voort
    ‘Met z’n tweeën is het leuker’

Industrie

  • Vraag naar garnalen stijgt
    Duurzaamheid als uitgangspunt
  • Marel zet in op prepared food
    Experimenteren en meerwaarde creëren
  • Wat betekent de nieuwe klimaatwet?
    ‘Wacht niet met investeren in duurzaamheid’

Ondernemen

  • Financieel
  • Wetgeving
  • Rondvraag: verkoopwagens
  • Boeken
In deze editie
Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Wat betekent de nieuwe klimaatwet concreet voor uw bedrijf?

Het grote doel van de Europese Green Deal, die op 11 december 2019 werd gepresenteerd, is de Europese Unie (EU) klimaatneutraal en circulair maken. De standpunten zijn vastgelegd in een Europese klimaatwet die op 24 juni 2021 officieel is aangenomen. Kortom, de doelstelling van een klimaatneutrale EU in 2050 is nu in wetgeving opgenomen.

Waterstof

Waterstof

Alle visserij waarvoor de Kust- en Binnenwateren Natura 2000 geldt, moet met spoed verduurzamen op het gebied van de energiehuishouding. Om nieuwe vergunningen te krijgen, is de druk erg hoog. Daarom loopt er onderzoek naar de reductie van uitstoot kooldioxide, stikstoffen en fijnstoffen en het gebruik van schonere brandstoffen. Voor de langere termijn...

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

‘Noordzee en IJsselmeer veranderen in industrieterrein’

Het was een mediagenieke setting op 14 augustus op het IJsselmeer. Een vloot van zestig garnalen-, platvis- en palingkotters stoomde vanuit Friesland en Noord-Holland op richting de Afsluitdijk. Grote vraag blijft of de vissersactie tegen de komst van windparken op zee en het IJsselmeer, zoden aan de dijk zet.

Mesheften volop aanwezig maar niet in trek

Mesheften volop aanwezig maar niet in trek

Nederland telt vier boten met mesheftvissers die vissen op de Amerikaanse zwaardscheden. Sinds november 2012 zijn deze mesheften MSC-gecertificeerd. Destijds was het de eerste visserij op ‘geïntroduceerde’ soorten ter wereld die dit certificaat in de wacht sleepte. Scheermessen zijn nog steeds volop aanwezig in de Nederlandse wateren maar vinden vooral...

Nieuw logo en website zorgen voor nieuw elan bij Diepvries Urk

Nieuw logo en website zorgen voor nieuw elan bij Diepvries Urk

Met een hypermoderne vriesinstallatie en slimme verpakkings- en bewerkingslijnen ontzorgt Diepvries Urk de klant. Of het nu om invriezen, verpakken of paneren gaat: het bedrijf kan alle wensen van de klant vervullen op het gebied van vis. Van garnalen tot de grootste zalmfilets: alles wordt bij Diepvries Urk klaargemaakt voor de verkoop. Hendrik van...

Promotiecampagne makreel in oktober

Promotiecampagne makreel in oktober

Oktober staat in het teken van de promotiecampagne makreel. Veel deelnemende handelaren voeren stickers op de verpakking van makreel met een call to action naar de website. Dit wordt ondersteund met radiocommercials op NPO.

VNV-verenigingsupdate over het najaar van 2021

VNV-verenigingsupdate over het najaar van 2021

De Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) heeft een nieuwe operationeel directeur aangesteld. Verder is er nieuws omtrent de cao, het commerciële netwerk en de Visbeurs.

Jan van de Krent Visspecialiteiten heeft voorliefde voor kreeft

Jan van de Krent Visspecialiteiten heeft voorliefde voor kreeft

Saskia Remmelink en dochter Janneke runnen in Zutphen Viswinkel ‘Jan van de Krent Visspecialiteiten’. Het assortiment wordt dagelijks aangeleverd door groothandel Dutch Canadian Foodline. Bijzonder is dat aan het roer daarvan de andere helft van het gezin staat: Jan en Teun. Groothandel en winkel zijn fysiek met elkaar verbonden.

Gebakken vis blijft populair

Gebakken vis blijft populair

Arie en Klaas-Jan de Graaf, Lammert de Graaf, Henk Bos en Alex Ruizendaal: vier ambulante visverkopers met een gloednieuwe wagen voorzien van Smitto HR bakovens. “Je wilt gewoon de beste gebakken vis verkopen.”

Dochters zetten Vis van Klaas voort

Dochters zetten Vis van Klaas voort

Even zag het naar uit dat Klaas en Ada de Graaf hun ambulante visbedrijf Vis van Klaas moesten afbouwen bij gebrek aan opvolgers in hun gezin. Maar sinds 1 mei van dit jaar hebben de twee jongste dochters Mieke (21) en Aafke (18) de Graaf het roer overgenomen. Ze hebben volop plannen voor uitbreiding. Ook willen ze de jongere doelgroep die sinds corona...