Vismagazine 8 | november 2021

Vismagazine 8-2021

Het thema van dit nummer van Vismagazine is kweekvis. Vismagazine 8-2021 verschijnt 2 november 2021. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

Actueel

 • SVO vakopleiding food
 • Uit de branche
 • Meeste viszaken in Noord-Holland
  Bijna 10 procent meer viswinkels
 • Neeltje Jans denkt out of the box
  Complete bezorgservice voor vismaaltijden

Visserij

 • Lichtpuntjes voor de mosselvisserij
  Visserij in zwaar weer
 • Column Johan Nooitgedagt
 • Campagne zet makreel in spotlights
  Dit wil je weten over (hors)makreel

Handel

 • VIZ Markt kijkt als een slager naar vis
  Onderscheiden met dry aged vis
 • Barry Dietz droomt groot
  Een derde wagen en een franchiseformule
 • Nederlands Visbureau
 • VNV-nieuws

Industrie

 • Viskwekerij zet in op beekriddervis
  Lokaal en duurzaam alternatief voor zalm

Ondernemen

 • Verplichte informatie (kweek)vis
  Zo zorg je voor naleving van de etiketteringseisen
 • Wetgeving
 • Financieel
 • Bedrijvengids
 • Rondvraag: foodservice
 • Boeken
In deze editie
Bijna 10 procent meer viswinkels in tien jaar tijd

Bijna 10 procent meer viswinkels in tien jaar tijd

Tussen 2011 en 2021 is het aantal viswinkelbedrijven in Nederland met 9,4 procent toegenomen. Begin 2011 waren er 690, bij de start van 2021 was dit aantal toegenomen tot 755. Middelgrote viswinkelbedrijven namen het sterkst in aantal toe. In de periode 2011-2021 groeide het aantal overigens niet doorlopend, integendeel. Dit blijkt uit een analyse van...

Neeltje Jans denkt out of the box

Neeltje Jans denkt out of the box

Mosselkwekers bedenken creatieve oplossingen om mosselen aantrekkelijk te maken en te houden. Zo startte Neeltje Jans in oktober Mosselbox.com: een verse foodserviceformule om meer mosselen aan de man te brengen.

Visserij in zwaar weer

Visserij in zwaar weer

Volgens de ‘boekhoudkundige’ jaarafsluiting ‘Visserij in Cijfers’ was 2020 voor vissers een rampjaar. De gevolgen van Brexit, corona, windparken en tegenvallende vangsten lieten hun sporen na. Inmiddels is sprake van een daadwerkelijke crisis. Afgelopen weken piekte de gasolieprijs. Vissers vrezen aangekondigd stikstofbeleid en een verbod op bodemvisserij.

Dit wil je weten over (hors)makreel

Dit wil je weten over (hors)makreel

Gestoomde (warmgerookte) makreel staat in de top tien van meest gegeten vissoorten in ons land. Met de op 1 oktober gelanceerde campagne ‘Makreel Vetgoed’ van het Nederlands Visbureau komt deze vis extra in de spotlights te staan. In de slipstream is er aandacht voor horsmakreel. Geen familie, maar wel een delicate vis met culinaire uitdagingen. Dit...

Barry Dietz van Fish & Zo droomt groot

Barry Dietz van Fish & Zo droomt groot

Amsterdammer Barry Dietz van Fish & Zo is pas een jaar actief als ambulante vishandelaar. Dat weerhoudt hem er niet van om groot te dromen. Naast twee verkoopwagens wil hij nog een derde met standplaats in de regio Amsterdam. Plus een eigen franchiseformule waarmee hij jonge ondernemers een kans wil geven om ook voor zichzelf te starten.

Makreelcampagne in Nederland en Polen

Makreelcampagne in Nederland en Polen

De promotiecampagne voor makreel, welke vorige maand in Nederland startte, heeft veel publiciteit opgeleverd. Met als vertrekpunt een herkenbare sticker op tal van verpakkingen in de winkels zijn aanvullend radiospots uitgezonden, een landelijke abricampagne ingevuld en advertorials geplaatst en een aantal ‘tastings’ in het land ingevuld.

Viskwekerij Streekvis zet in op beekriddervis

Viskwekerij Streekvis zet in op beekriddervis

Na jaren in de viskweek waagde bioloog Jelle Busscher in 2019 de stap en begon een eigen viskwekerij. Omringd door fruitbomen kweekt hij nu in het hart van de Betuwe de beekridder. Een lokaal en duurzaam alternatief voor zalm.

Nieuw functiehandboek

Nieuw functiehandboek

Op 1 januari 2022 wordt het nieuwe functie- en loongebouw ingevoerd voor de visdetailhandel. De VNV is trots op deze ontwikkeling. Zo maken wij onze sector nog aantrekkelijker voor huidige én toekomstige medewerkers.

Visspecialist steeds meer actief als foodservice

Visspecialist steeds meer actief als foodservice

Kennis van vis heeft elke visdetaillist in huis. Maar de consument eist meer: hij wil hetzelfde foodservice gemak als in de supermarkt, maar dan verser, gezonder, persoonlijker, met meer keus en het liefst ook lekkerder. Daar is de visbranche best voor te porren.

Geen trend meer

Geen trend meer

Onlangs was ik bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Federatie voor de Levensmiddelenindustrie. Daar zaten drie jongeren aan een discussietafel en toen hen gevraagd werd of ze vlees en vis aten, antwoorden twee van de drie nee en één zei: zo min mogelijk. Het viel mij op en ik merkte dat meer mensen in de zaal toch verrast waren dat ze er...