Vismagazine 9 | december 2021

Vismagazine 9-2021

Het thema van dit nummer van Vismagazine is trends. Vismagazine 9-2021 verschijnt 7 december 2021. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!

In deze editie

Actueel

 • SVO vakopleiding food
 • Uit de branche
 • De eiwittransitie belicht
  Waar gaat het naartoe?

Visserij

 • Lofoten Seaweed Company
  Noors zeewier is superfood
 • Column Johan Nooitgedagt

Handel

 • Familie Zeefat opent Viswinkel
  ‘Winkel en marktkraam vullen elkaar aan’
 • ‘Spelregels veranderd’
  Vergunningsperikelen bij Vishandel Graat
 • Nederlands Visbureau
 • VNV-nieuws

Industrie

 • Krabbenvlees uit kleinere soorten
  Krabbenvleesmachine maakt van plaag deugd

Ondernemen

 • Geld verdienen aan overtollig voedsel
  Anti-verspillingsapp in trek bij versondernemers
 • Consumentengedrag in kaart
  Drie ontwikkelingen in de versbranche
 • Financieel
 • Wetgeving
 • Bedrijvengids
 • Rondvraag: automatisering
 • Boeken
In deze editie
Geld Verdienen aan overtollig voedsel

Geld Verdienen aan overtollig voedsel

De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...

‘Vakopleiding is goede investering’

‘Vakopleiding is goede investering’

Nicole van der Heiden wilde al jaren een visopleiding volgen, maar die kans kreeg ze pas toen ze samen met haar partner een eigen viszaak opende. Sinds 1 oktober runnen ze C-vis & Co in Oostvoorne en twee weken eerder startte Nicole met de Vakopleiding vis bij de SVO food academy van SVO vakopleiding food. “Elke week leer ik weer zoveel bij.”

De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?

De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?

Het is de trending topic van dit moment: de eiwittransitie. Nederland heeft sinds 2020 de Nationale Eiwitstrategie (NES). Dit is een antwoord op de oproep in 2018 van de Europese Unie aan de lidstaten om op het gebied van eiwitten meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van import te zijn. In de NES is opgenomen hoe ons land de zelfvoorzieningsgraad...

Barrières

Barrières

De aanleg van dammen, stuwen, sluizen heeft geholpen om de afstroom van rivierwater te controleren, om irrigatie en transport te vergemakkelijken, en om via waterkracht energie op te wekken. Maar al die onderbrekingen hebben een keerzijde. Ze beperken onder meer de beweging van vissen en andere organismen.

Vergunningsperikelen bij Vishandel Graat

Vergunningsperikelen bij Vishandel Graat

Vishandel Graat in Nijmegen ging in juni van afgelopen jaar met succes in beroep tegen de tijdelijke vergunning die het bedrijf van de gemeente kreeg. De bekende viskraam op de plaatselijke Grote Markt zou maar een vergunning voor vijf jaar krijgen. “In zo’n korte periode kun je nooit een grote investering terugverdienen”, aldus mede-eigenaar Johnny...

Kalender Vis van de maand 2022

Kalender Vis van de maand 2022

In samenspraak met de vissector is met zorg de ‘Vis van de Maand’-kalender 2022 samengesteld. Vanuit het palet vis, schaal- en schelpdieren worden opnieuw twaalf soorten op hun beurt in de betreffende maand uitgelicht.

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Krabbenvlees uit kleinere soorten

Goed nieuws voor vissers, de schaal- en schelpdiersector en de vishandel. Ondernemer Mark Soetman ontwikkelde in samenwerking met de Stellendamse bedrijven Wetec en GP Stainless een nieuwe krabbenvleesmachine. Die oogst krabvlees uit kleinere, nauwelijks marktwaardige soorten. Zes vragen aan Mark Soetman over deze vondst.

Drie ontwikkelingen in de versbranche

Drie ontwikkelingen in de versbranche

Hoe ziet de toekomst van foodwinkels zoals de viszaak eruit? Susanne Danes, projectmanager marketing bij FoodBase, gaat in een reeks van drie artikelen in Vismagazine in op ‘De klant van morgen’. In deze eerste aflevering belicht ze drie belangrijke, recente ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag die van invloed zijn op de versbranche.

De support van Smitto

De support van Smitto

Een unieke viskiosk die het straatbeeld weer tot leven brengt, en een dito viswinkel in een klein dorp waar iedereen op af komt. Frank Koelewijn en Rob en Sabrina Tieleman weten hun klanten te boeien. Het recept? Lef en creativiteit.

Kusincident met gevolgen

Kusincident met gevolgen

Een opvallende zaak speelde bij de rechtbank in Midden-Nederland. Op 26 mei 2021 heeft de werkgever in kwestie een werknemer op staande voet ontslagen vanwege seksuele intimidatie.