Vismagazine 9 | december 2021

Het thema van dit nummer van Vismagazine is trends. Vismagazine 9-2021 verschijnt 7 december 2021. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
In deze editie
Actueel
- SVO vakopleiding food
- Uit de branche
- De eiwittransitie belicht
Waar gaat het naartoe?
Visserij
- Lofoten Seaweed Company
Noors zeewier is superfood - Column Johan Nooitgedagt
Handel
- Familie Zeefat opent Viswinkel
‘Winkel en marktkraam vullen elkaar aan’ - ‘Spelregels veranderd’
Vergunningsperikelen bij Vishandel Graat - Nederlands Visbureau
- VNV-nieuws
Industrie
- Krabbenvlees uit kleinere soorten
Krabbenvleesmachine maakt van plaag deugd
Ondernemen
- Geld verdienen aan overtollig voedsel
Anti-verspillingsapp in trek bij versondernemers - Consumentengedrag in kaart
Drie ontwikkelingen in de versbranche - Financieel
- Wetgeving
- Bedrijvengids
- Rondvraag: automatisering
- Boeken
In deze editie
Geld Verdienen aan overtollig voedsel
De anti-verspillingsapp Too Good To Go wordt onder versondernemers steeds populairder. Zowel slagers als bakkers en visspecialisten raken hun overgebleven verse spullen voor een zacht prijsje kwijt aan de consumenten die bij de app zijn aangesloten. De zogeheten ‘Magic boxen’ vinden gretig aftrek. “Het is een win-win situatie,” klinkt het onder de...
De eiwittransitie belicht - Waar gaat het naartoe?
Het is de trending topic van dit moment: de eiwittransitie. Nederland heeft sinds 2020 de Nationale Eiwitstrategie (NES). Dit is een antwoord op de oproep in 2018 van de Europese Unie aan de lidstaten om op het gebied van eiwitten meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van import te zijn. In de NES is opgenomen hoe ons land de zelfvoorzieningsgraad...
Vergunningsperikelen bij Vishandel Graat
Vishandel Graat in Nijmegen ging in juni van afgelopen jaar met succes in beroep tegen de tijdelijke vergunning die het bedrijf van de gemeente kreeg. De bekende viskraam op de plaatselijke Grote Markt zou maar een vergunning voor vijf jaar krijgen. “In zo’n korte periode kun je nooit een grote investering terugverdienen”, aldus mede-eigenaar Johnny...
Kalender Vis van de maand 2022
In samenspraak met de vissector is met zorg de ‘Vis van de Maand’-kalender 2022 samengesteld. Vanuit het palet vis, schaal- en schelpdieren worden opnieuw twaalf soorten op hun beurt in de betreffende maand uitgelicht.
Krabbenvlees uit kleinere soorten
Goed nieuws voor vissers, de schaal- en schelpdiersector en de vishandel. Ondernemer Mark Soetman ontwikkelde in samenwerking met de Stellendamse bedrijven Wetec en GP Stainless een nieuwe krabbenvleesmachine. Die oogst krabvlees uit kleinere, nauwelijks marktwaardige soorten. Zes vragen aan Mark Soetman over deze vondst.
Drie ontwikkelingen in de versbranche
Hoe ziet de toekomst van foodwinkels zoals de viszaak eruit? Susanne Danes, projectmanager marketing bij FoodBase, gaat in een reeks van drie artikelen in Vismagazine in op ‘De klant van morgen’. In deze eerste aflevering belicht ze drie belangrijke, recente ontwikkelingen op het gebied van consumentengedrag die van invloed zijn op de versbranche.
De support van Smitto
Een unieke viskiosk die het straatbeeld weer tot leven brengt, en een dito viswinkel in een klein dorp waar iedereen op af komt. Frank Koelewijn en Rob en Sabrina Tieleman weten hun klanten te boeien. Het recept? Lef en creativiteit.
Automatisering op alle fronten
Automatiseren is meer dan nieuwe technieken inzetten. Het vergt andere manieren van denken en werken. Het is een doorlopend ontwikkelingsproces dat antwoorden geeft op strenge kwaliteitseisen, personeelstekorten en verduurzaming. Op elk moment van boot tot bord.
Vooruit kijken
Vooruit kijken, dat doen we traditioneel aan het einde van een jaar. Wat zal het nieuwe jaar ons brengen, welke ontwikkelingen verwachten we, welke trends zetten door of komen eraan. Maar dit jaar heb ik er moeite mee. Want als corona ons iets heeft geleerd, is het wel dat je niet alles kunt voorspellen.
De ambities van Lofoten Seaweed Company
Het zit boordevol voedingstoffen: zeewier. Met name de wieren op de Lofoten te vinden zijn, blijken van uitzonderlijke kwaliteit. Lofoten Seaweed Company heeft grote ambities om vanuit het dorpje Napp met haar zeewierproducten Europa te veroveren. Er zijn al een paar verkooppunten in Nederland.