Vismagazine 9 | december 2022

Het thema van dit nummer van Vismagazine is digitalisering. Vismagazine 9-2022 verschijnt 6 december 2022. Abonnees ontvangen het magazine en kunnen alle artikelen ook hier online lezen. Nog geen abonnee? Sluit dan een abonnement af!
|
In deze editie
ACTUEEL
- Dichtbijvangst
- Uit de branche
VISSERIJ
- Vissorteerrobot scheelt ‘handjes’
- Column Johan Nooitgedagt
HANDEL
- Etiketteren moet je leren
- Ook na zestig jaar still going strong
Vishandel Zwarthoed floreert zonder personeel - Visvrienden maken hun droom waar
Tweede Goudse winkel trekt ander publiek - Op naar het volgende jubileum
- Nederlands Visbureau
Schoolkinderen happen gretig in vis
PRODUCTIE
- Flexitariër binnenhalen met vegan vis
Groeimarkt voor plantaardige visproducten - Nieuwe kansen voor visspecialisten
Hybride productontwikkeling Plant4Texture
ONDERNEMEN
- Hoger rendement door digitaal inzicht
Digitaliseren is minder ingewikkeld dan het lijkt - Financieel
Jubelton exit - Wetgeving
Geen recht op billijke ontslagvergoeding - Bedrijvengids
- De toekomst (SVO)
’Ik wil alles leren over het visvak’ - Rondvraag: digitalisering
- Boeken
In deze editie
Dichtbijvangst
Onder de naam ‘Dichtbijvangst’ organiseerde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen op 14 november een interessante bijeenkomst. De avond was om verschillende redenen het bezoeken waard. Zo kregen de deelnemers een heerlijk diner voorgeschoteld met dichtbij gevangen vis in de hoofdrol. Zowel de bereiding als het uitserveren was tot in...
Etiketteren moet je leren
De regels voor het etiketteren van voorverpakte en (zelf) verpakte visproducten zijn niet voor iedereen duidelijk. Geen wonder dat veel visspecialisten zich hierover laten bijscholen.
Vishandel Zwarthoed floreert maar personeel is een groot probleem
Ondanks zijn optimisme over de ambulante vishandel maakt Jan Zwarthoed zich zorgen over de energiecrisis en de inflatie. “Ik wil alleen kwaliteitsvis verkopen, tegen een prijs die het publiek met een kleine beurs kan betalen. We verkopen geen pangasius of tilapia. Dat vind ik geen vis.”
Visvrienden maken hun droom waar
Ze kennen elkaar sinds de pubertijd. En nu zijn ze compagnons. Sjaak van der Spek en Jurian van de Graaf openden in hartje Gouda hun tweede visspeciaalzaak. “En daar treffen we een compleet ander publiek dan in winkelcentrum Bloemendaal.”
Groeimarkt voor plantaardige visproducten
Vegan vis. Het klinkt als vloeken in de kerk maar bij de consument is er animo voor, vertelt Simon Visscher van de Vegan Visboer. Hij verkoopt verschillende plantaardige visproducten die samen met Kramer Fish ontwikkeld zijn. Visspecialisten kunnen hiermee flexitariërs en veganisten binnenhalen als klant.
Nieuwe kansen voor visspecialisten met hybride producten Plant4Texture
Plantaardige hamburgers en ‘hybride’ worsten zijn al heel normaal. Ook in de viswereld liggen er volop kansen. SVO vakopleiding food geeft de ontwikkeling van hybride en plantaardige producten een vaste plek in haar opleidingen.
Gestage groei online verkoop bij verswinkel
Bij versspecialisten heeft bestellen, zeker na corona, een impuls gekregen. De markt voor bezorging groeit, maar is nog altijd een relatief klein deel van de totale online omzet. En er zijn nog veel ondernemers zonder webshop.
Op naar het volgende jubileum
Al veertig jaar zet de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten zich in voor de belangen van haar leden en de branche van visspecialisten in het algemeen.
Kinderen happen gretig in vis
Het project ‘School vol vis’, gericht op het verzorgen van zoveel mogelijk gastlessen op basisscholen, buurthuizen of anderszins om de jonge consumenten (tussen 8 en 14 jaar) te bereiken, is al op verschillende scholen een succes gebleken.
Jubelton exit
Om oneerlijke concurrentie in de woningmarkt tegen te gaan is in het wetsvoorstel Belastingplan 2023 een behoorlijke versobering van de schenkingsvrijstelling eigen woning aangekondigd. Wat zijn de plannen?