Duurzame visvangst in vijf jaar bijna verdubbeld

140825 wijting MSC

De duurzame visvangst is in vijf jaar bijna verdubbeld. Dat is volgens de Marine Stewardship Council (MSC) te danken aan internationale samenwerking. Dat blijkt uit het Global Impact Report 2016 van de MSC over de effectiviteit van het beheer en de verbeteringen door MSC-gecertificeerde visserijen. Het rapport toont meetbare, positieve effecten in het beheer van de oceanen.

Bijna verdubbeld

Uit het rapport blijkt dat het volume van wereldwijde MSC-gecertificeerde wilde visvangst sinds 2010 bijna is verdubbeld van 5 procent (4.541.358 ton) naar 9,4 procent (8.821.221 ton) in 2015. Verspreid over 33 landen zijn nu 281 visserijen onafhankelijk gecertificeerd volgens de MSC-standaard.

Verbeteringen in visserijen

Uit data van onafhankelijke certificeerders blijkt dat 94 procent van de gecertificeerde visserijen, in de loop van hun certificering, ten minste één verbetering heeft doorgevoerd. Eind 2015 hadden 281 visserijen 876 verbeteringen aangebracht, met nog veel meer die nu in ontwikkeling zijn.

Marktvraag

MSC-gecertificeerde visserijen worden ondersteund door een groeiende vraag naar duurzame vis en vis met het MSC-keurmerk en door het groeiende aantal bedrijven in de visketen die MSC-gecertificeerd zijn om vis, schaal- en schelpdieren te verkopen, stelt de organisatie. Het aantal bedrijven dat voldoet aan de MSC-traceerbaarheidsstandaard verdrievoudigde in de afgelopen vijf jaar, van 1.099 in 2010 tot bijna 3.000 in 2015. De bedrijven zijn te vinden in 78 landen. China behoort tot de landen met het hoogste aantal traceerbaarheidscertificaten, vooral in de primaire verwerkende industrie. Gecertificeerde visserijen zijn juist geconcentreerd in Noord-Amerika en Europa.

Lees ook
Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Holland Fisheries Event komt met online beursjournaal

Vanwege het coronavirus gaat het Holland Fisheries Event dit jaar niet door. In plaats daarvan is er op 2 oktober een online beursjournaal. De datum voor de volgende editie is ook al bekend. Op 7 en 8 oktober 2022 komt de visserijsector weer samen op Urk.

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Voor en tegens van schol invriezen aan boord

Dankzij het invriezen en opslaan van de vangst op zee is de pelagische vloot al decennialang succesvol. De kottersector, gericht op demersale vis, laat zich vooralsnog niet verleiden tot eenzelfde aanpak. Desalniettemin vinden er wel gesprekken plaats over de opties en de gevolgen van het wel of niet invriezen van schol aan boord.

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research: 2020 wordt een zwaar jaar voor de visserij

Wageningen Economic Research presenteerde 11 september in een webinar de resultaten van de Nederlandse Visserijsector over 2019. De kottersector boekte dat jaar fors minder resultaat. Wageningen Economic Research verwacht dat 2020 een zwaar jaar wordt voor de visserij.