Duurzame visvangst in vijf jaar bijna verdubbeld

De duurzame visvangst is in vijf jaar bijna verdubbeld. Dat is volgens de Marine Stewardship Council (MSC) te danken aan internationale samenwerking. Dat blijkt uit het Global Impact Report 2016 van de MSC over de effectiviteit van het beheer en de verbeteringen door MSC-gecertificeerde visserijen. Het rapport toont meetbare, positieve effecten in het beheer van de oceanen.

Bijna verdubbeld

Uit het rapport blijkt dat het volume van wereldwijde MSC-gecertificeerde wilde visvangst sinds 2010 bijna is verdubbeld van 5 procent (4.541.358 ton) naar 9,4 procent (8.821.221 ton) in 2015. Verspreid over 33 landen zijn nu 281 visserijen onafhankelijk gecertificeerd volgens de MSC-standaard.

Verbeteringen in visserijen

Uit data van onafhankelijke certificeerders blijkt dat 94 procent van de gecertificeerde visserijen, in de loop van hun certificering, ten minste één verbetering heeft doorgevoerd. Eind 2015 hadden 281 visserijen 876 verbeteringen aangebracht, met nog veel meer die nu in ontwikkeling zijn.

Marktvraag

MSC-gecertificeerde visserijen worden ondersteund door een groeiende vraag naar duurzame vis en vis met het MSC-keurmerk en door het groeiende aantal bedrijven in de visketen die MSC-gecertificeerd zijn om vis, schaal- en schelpdieren te verkopen, stelt de organisatie. Het aantal bedrijven dat voldoet aan de MSC-traceerbaarheidsstandaard verdrievoudigde in de afgelopen vijf jaar, van 1.099 in 2010 tot bijna 3.000 in 2015. De bedrijven zijn te vinden in 78 landen. China behoort tot de landen met het hoogste aantal traceerbaarheidscertificaten, vooral in de primaire verwerkende industrie. Gecertificeerde visserijen zijn juist geconcentreerd in Noord-Amerika en Europa.

Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Noordzeevisman ervaart leven op zee

Noordzeevisman ervaart leven op zee

Paul Einerhand van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen was nog nooit mee geweest met een echte kotter. In augustus kreeg de in Den Haag wonende Einerhand de kans om aan boord te stappen van de OD-17, een kotter van rederij Jaczon/Vrolijk die wekelijks vanuit Scheveningen vist. Er ging een wereld voor hem open.

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Marine Stewardship Council (MSC) heeft sinds kort een nieuwe ambassadeur in Nederland. Garnalenvisser Johan Rispens is de MSC-ambassadeur in Nederland. Chefkok Bart van Olphen is de eerste.