Duurzame visvangst in vijf jaar bijna verdubbeld

De duurzame visvangst is in vijf jaar bijna verdubbeld. Dat is volgens de Marine Stewardship Council (MSC) te danken aan internationale samenwerking. Dat blijkt uit het Global Impact Report 2016 van de MSC over de effectiviteit van het beheer en de verbeteringen door MSC-gecertificeerde visserijen. Het rapport toont meetbare, positieve effecten in het beheer van de oceanen.

Bijna verdubbeld

Uit het rapport blijkt dat het volume van wereldwijde MSC-gecertificeerde wilde visvangst sinds 2010 bijna is verdubbeld van 5 procent (4.541.358 ton) naar 9,4 procent (8.821.221 ton) in 2015. Verspreid over 33 landen zijn nu 281 visserijen onafhankelijk gecertificeerd volgens de MSC-standaard.

Verbeteringen in visserijen

Uit data van onafhankelijke certificeerders blijkt dat 94 procent van de gecertificeerde visserijen, in de loop van hun certificering, ten minste één verbetering heeft doorgevoerd. Eind 2015 hadden 281 visserijen 876 verbeteringen aangebracht, met nog veel meer die nu in ontwikkeling zijn.

Marktvraag

MSC-gecertificeerde visserijen worden ondersteund door een groeiende vraag naar duurzame vis en vis met het MSC-keurmerk en door het groeiende aantal bedrijven in de visketen die MSC-gecertificeerd zijn om vis, schaal- en schelpdieren te verkopen, stelt de organisatie. Het aantal bedrijven dat voldoet aan de MSC-traceerbaarheidsstandaard verdrievoudigde in de afgelopen vijf jaar, van 1.099 in 2010 tot bijna 3.000 in 2015. De bedrijven zijn te vinden in 78 landen. China behoort tot de landen met het hoogste aantal traceerbaarheidscertificaten, vooral in de primaire verwerkende industrie. Gecertificeerde visserijen zijn juist geconcentreerd in Noord-Amerika en Europa.

Lees ook
Gemiddeld genomen

Gemiddeld genomen

Voor mensen met een wisselend inkomen bestaat er een interessante mogelijkheid om hun inkomen over drie jaar te middelen en zo inkomstenbelasting terug te ontvangen.

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Kabinet trekt € 444 miljoen uit voor aanpassing visserijvloot

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil een kleinere, diversere en duurzamere vissersvloot. Hiervoor trekt het kabinet in totaal € 444 miljoen uit. Dit geld is bestemd voor onder andere sanering en innovaties om de noodzakelijke transitie te ondersteunen.

Koele Noordzeevis

Koele Noordzeevis

Ook deze maand blijft een groot gedeelte van de Noordzeevloot op zondagavond in de havens liggen en vaart niet uit. Want het kan niet uit met de stijgende brandstofprijzen. Dat bovenop andere tegenvallers in de visserij.