Duurzame visvangst in vijf jaar bijna verdubbeld

140825 wijting MSC

De duurzame visvangst is in vijf jaar bijna verdubbeld. Dat is volgens de Marine Stewardship Council (MSC) te danken aan internationale samenwerking. Dat blijkt uit het Global Impact Report 2016 van de MSC over de effectiviteit van het beheer en de verbeteringen door MSC-gecertificeerde visserijen. Het rapport toont meetbare, positieve effecten in het beheer van de oceanen.

Bijna verdubbeld

Uit het rapport blijkt dat het volume van wereldwijde MSC-gecertificeerde wilde visvangst sinds 2010 bijna is verdubbeld van 5 procent (4.541.358 ton) naar 9,4 procent (8.821.221 ton) in 2015. Verspreid over 33 landen zijn nu 281 visserijen onafhankelijk gecertificeerd volgens de MSC-standaard.

Verbeteringen in visserijen

Uit data van onafhankelijke certificeerders blijkt dat 94 procent van de gecertificeerde visserijen, in de loop van hun certificering, ten minste één verbetering heeft doorgevoerd. Eind 2015 hadden 281 visserijen 876 verbeteringen aangebracht, met nog veel meer die nu in ontwikkeling zijn.

Marktvraag

MSC-gecertificeerde visserijen worden ondersteund door een groeiende vraag naar duurzame vis en vis met het MSC-keurmerk en door het groeiende aantal bedrijven in de visketen die MSC-gecertificeerd zijn om vis, schaal- en schelpdieren te verkopen, stelt de organisatie. Het aantal bedrijven dat voldoet aan de MSC-traceerbaarheidsstandaard verdrievoudigde in de afgelopen vijf jaar, van 1.099 in 2010 tot bijna 3.000 in 2015. De bedrijven zijn te vinden in 78 landen. China behoort tot de landen met het hoogste aantal traceerbaarheidscertificaten, vooral in de primaire verwerkende industrie. Gecertificeerde visserijen zijn juist geconcentreerd in Noord-Amerika en Europa.

Lees ook
Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Vissers sluiten zich aan bij boerenprotest

Niet alleen de boeren gaan woensdag 19 februari naar Den Haag. Ook de vissers komen, laat EMK weten. "Vissers komen ernstig in de knel door de industrialisatie op zee met 22.500 windmolens en natuurorganisaties die daarbovenop met zeereservaten natuurcompensatie afdwingen", staat te lezen in het persbericht van EMK.

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Vissen garnalenvissers te veel op de Waddenzee?

Garnalenvissers hebben de afgelopen jaren veel meer gevist in beschermde natuurgebieden dan volgens hun vergunning mocht. In de Waddenzee en de Noordzeekustzone mochten ze maximaal 130.000 uur vissen, het werd zowel in 2017 als 2018 meer dan 200.000 uur. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn van de NOS.

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

Visserij uit bezorgdheid over containerramp OOCL Rauma

De kottervissers verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie (CVO), het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA) en de Visfederatie reageren bezorgd op het incident waarbij het containerschip OOCL Rauma op 11 en 12 februari 2020 zeven containers verloor boven de Waddeneilanden. “Ronddobberende containers hebben een enorme impact op de veiligheid van...