Consument heeft ruime keuze aan duurzame vis

Duurzame visproducten zijn ruimschoots verkrijgbaar in de grote supermarkten, zo blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en Questionmark. Vooral duurzame haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks zijn zeer goed verkrijgbaar. Van tonijn, garnalen en zalm is het lastiger om een duurzame variant te vinden in de schappen.

Keuze makkelijker

“Deze resultaten zijn goed nieuws voor consument en voor het milieu. Want een breed assortiment maakt de keuze voor duurzame vis een stuk makkelijker,” aldus Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. De visbenchmark is uitgevoerd door Questionmark en Natuur & Milieu. In het onderzoek zijn de tien meest gekochte visproducten bij Albert Heijn en Jumbo onderzocht op milieu, biodiversiteit en mensenrechten.

Koplopers en achterblijvers

Het volledige assortiment aan haring, mosselen, kibbeling, kabeljauw en vissticks heeft een MSC- (voor wilde vis) of ASC- (voor kweekvis) keurmerk bij de onderzochte supermarktketens. Daarmee scoren deze visproducten gemiddeld hoog op duurzaamheid. Maar voor tonijn en garnalen scoort een flink deel van het assortiment nog een dikke onvoldoende. Voor zalm kan het ook nog flink zoeken zijn naar een variant met keurmerk. Natuur & Milieu roept de supermarktketens dan ook op om dit gedeelte van het assortiment zo snel mogelijk te vervangen door duurzamere varianten.

 
Lees ook
‘Onze klanten moeten ze zó van het mes hebben’

‘Onze klanten moeten ze zó van het mes hebben’

Hoe bereiden haringhandelaren zich voor op het naderende maatjesseizoen? Een kijkje in de ‘keuken’ bij Visgroothandel Plugge en Vishandel Simonis uit Scheveningen.

Noorwegen vreest voor kabeljauwbestand

Noorwegen vreest voor kabeljauwbestand

Noorwegen steunt alle mogelijke sancties tegen Rusland, maar vreest dat het daarmee ook de hechte samenwerking tussen de twee landen in de Barentszzee op het spel zet. Dat kan ten koste gaan van grote visbestanden.

Vishandelaren positief over kwaliteit Hollandse Nieuwe

Vishandelaren positief over kwaliteit Hollandse Nieuwe

Het is bijna zo ver. Vanaf 15 juni zijn de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar. In aanloop naar het nieuwe haringseizoen zijn vishandelaren positief over de kwaliteit.