MSC-keurmerk nog stap te ver voor pulsvisserij

Nieuwe Vistechnieken

De Nederlandse pulsvisserij op tong en schol, verenigd in de Coöperatieve Visserij Organisatie, komt op dit moment nog niet in aanmerking voor certificering door het Marine Stewardship Council (MSC). Acoura Marine, het bureau dat de certificering beoordeelt, concludeert in een conceptbeoordelingsrapport dat er eerst nog meer onderzoek nodig is.

Leiden door MSC-logo

Steeds meer consumenten laten zich leiden door het MSC-logo bij de aankoop van vis en visproducten. Vandaar dat de vissers graag hadden gezien dat het MSC-keurmerk toegekend zou worden voor vis die is gevangen met pulsvisserij – één van hun nieuwste duurzamere vangstmethodes. Deze methode houdt in dat de platvis met korte elektrische schokjes wordt opgeschrokken van de bodem en zo het net inzwemt. Het conventionele boomkortuig gebruikt hiervoor zogenaamde wekkerkettingen.

Effecten van puls op ecosysteem onvoldoende onderzocht

In het conceptrapport constateert Acoura Marine dat de fysieke bodemimpact van de pulsvisserij duidelijk lager is dan van de conventionele boomkorvisserij en dat het brandstofverbruik een stuk lager is. Maar over de effecten van de elektropuls op het bodemleven is nog onvoldoende bekend. Op dit moment loopt een vierjarig onderzoeksprogramma naar de pulsvisserij van Wageningen Marine Research, dat onder meer het effect van elektrische pulsen op een brede groep organismen onderzoekt. De verwachting is dat deze resultaten in 2019 beschikbaar zijn.

Op goede weg

De Nederlandse pulsvisserij heeft laten onderzoeken of de wijze waarop nu wordt gewerkt en gevist voldoende zou zijn voor het MSC-keurmerk. Het rapport heeft geen onverwachte resultaten opgeleverd en verzekert de sector dat ze op de goede weg is. Het is duidelijk dat pulsvisserij voordelen oplevert voor mens en natuur. Daarnaast maakt het rapport duidelijk op welke gebieden de sector nog werk moet verzetten. Wanneer de openstaande punten zijn opgelost, kan de sector opnieuw een MSC-assessment uitvoeren.

 
Lees ook
Jumbo introduceert MSC-gecertificeerde huismerklijn visconserven

Jumbo introduceert MSC-gecertificeerde huismerklijn visconserven

Supermarktketen Jumbo introduceert een eigen huismerklijn visconserven met MSC-keurmerk. Hiermee zet de supermarktketen een nieuwe stap in het verduurzamen van het visaanbod. Eerder kregen de verse en diepvriesvis van het Jumbo Huismerk al het duurzaamheidskeurmerk toegewezen.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Herstel oceanen binnen één generatie mogelijk

Herstel oceanen binnen één generatie mogelijk

Wereld Oceanen Dag, op 8 juni, staat in het teken van het leven op en in de oceaan. Overbevissing, verlies aan mariene natuur en vervuiling zijn nu grote problemen op zee. Het aanpakken van die problemen, en herstellen van oceanen is binnen één generatie mogelijk.