Foto: Pixabay

Woensdag 7 april zijn er 140 jonge zeeforellen uitgezet bij Peize. Alle forellen zijn voorzien van een zender. Het doel is om erachter te komen of de forellen via het Lauwersmeergebied de Waddenzee kunnen bereiken.

Om de Waddenzee te bereiken moeten de forellen verschillende barrières passeren, zoals dijken en sluizen. De afgelopen tien jaar zijn er doorgangen gemaakt zodat vissen dergelijke obstakels kunnen passeren. Op de trekroute van Peize naar de Waddenzee zijn op verschillende plaatsen ontvangers geplaatst. Als een van de zeeforellen met een zender langskomt wordt dit gesignaleert. Dit moet meer inzicht geven in de trekroutes en de knelpunten, vertelt Wouter van der Heij van de Waddenvereniging aan RTV Noord.

De zeeforel is een trekvis. De vis groeit op in zoet water en trekt daarna naar de zee. Tijdens de paaitijd gaat de zeeforel terug naar de geboorterivier om zich voort te planten. In Nederland is de stand van deze vissoort niet goed. De vis wordt onder andere bedreigd door watervervuiling en het toenemend aantal barrières op de trekroute. Er mag daarom niet op gevist worden. 

Het uiteindelijke doel van dit project is het verbeteren van de stand van de zeeforel. Volgend jaar wil de organisatie 1500 zeeforellen uitzeten. In Denemarken is dit gelukt. Natuurorganisaties zetten daar de afgelopen twintig jaar zeeforellen, waardoor de visstand verbeterde. 

Bron: RTV Noord, RTV Drente en Waddenvereniging

Altijd op de hoogte blijven?