15.000 jonge palingen uitgezet bij Kampen en Zwartewaterland

18 mei 2022 Redactie Vismagazine
Foto: DUPAN

Op initiatief van peurvereniging K.I.J.G zijn zaterdag 14 mei in het Ganzendiep, de IJssel en het Zwartewater bij de gemeenten Kampen en Zwartewaterland zo’n 15.000 jonge palingen uitgezet. Deze uitzet moet bijdragen aan het herstel van de palingstand in Nederland.

Peurvereniging K.I.J.G organiseerde de uitzet van de jonge palingen werkte voor dertiende keer en werkte hiervoor wederom samen met De Stadserven Kampereiland e.o., de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en Stichting DUPAN.

Natuurbeheer

Burgemeester Sander de Rouwe van Kampen en burgemeester Eddy Bilder en wethouder Maarten Slingerland van Zwartewaterland waren aanwezig en hielpen bij het uitzetten. “Gemeenten, provincie en De Stadserven, staan achter deze vorm van natuurbeheer, waarbij wordt bijgedragen aan de natuur, maar ook aan de instandhouding van een mooie culturele traditie.”

Jonge paling

Voor de uitzet verzamelde de peurvereniging geld in bij de leden voor de aankoop van de visjes. Stichting DUPAN verdubbelde via het Eel Stewardship Fund® het totale bedrag tot 6.000 euro. “K.I.J.G en DUPAN dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. De hoeveelheid paling die K.I.J.G uitzet, is dan ook vele malen groter dan er door de 40 actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen.”

Voortplanting

Wanneer de jonge tot volwassen palingen (zogenaamde schieralen) zijn uitgegroeid, kunnen ze via het IJsselmeer naar de Atlantische Oceaan zwemmen om in de Sargassozee voor nageslacht te zorgen, dat vervolgens na een tot twee jaar weer aan de Europese kusten wordt verwacht.

Bron: DUPAN

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?