‘2020 wordt een sleuteljaar’

nieuwjaarsbijeenkomst visbureau

Drie belangrijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederlands Visbureau 2020 ziet als sleuteljaar voor de vissector. “Dat er een andere wind zal waaien is duidelijk. Dit wordt een jaar waarvan we later zeggen: toen is het begonnen.” Hij deed zijn visie uit de doeken tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van het Nederlands Visbureau.

Met stip op één staat uiteraard de Brexit. Van alle ontwikkelingen die invloed op de vissector zullen hebben, is deze de belangrijkste en nog altijd de meest ongewisse. “Het beheer van de bestanden, de quota, toegang tot elkaars wateren, het is allemaal nog onduidelijk op dit moment. Maar mijn mening is: we hebben daar de laatste 400 jaar gevist en dat willen we de komende 400 jaar ook blijven doen.” Feit is dat Groot-Brittannië 2 februari uit de EU stapt en dat er na een overgangsperiode van elf maanden in 2021 nieuwe regels zullen zijn.

Noordzee akkoord

“Ook nog even afwachten is hoe we in Nederland omgaan met het Noordzeeakkoord”, vervolgt Parlevliet met de tweede belangrijke ontwikkeling voor ‘sleuteljaar 2020’. “De plannen voor windparken in de Noordzee, hoeveel zee er gesloten moet worden voor natuurcompensatie en hoeveel geld er komt voor de sector is nog te bezien.” En tot slot verwacht Parlevliet als derde belangrijke ontwikkeling dat het pakket maatregelen om de Green Deal te verwezenlijken ook grote invloed op de sector kan gaan hebben. Frans Timmersmans, uitvoerend voorzitter van de Europese commissie, zal dat pakket waarschijnlijk 100 dagen na zijn aantreden presenteren. “De Europese commissie voor visserij denkt er serieus aan om 30 procent marine protected areas aan te wijzen, terwijl dat nu nog 10 procent is.”

Een korte terugblik

Uiteraard blikte Diek Parlevliet ook nog even kort terug op 2019. “Afgelopen jaar was een drama voor de pulsvisserij zoals iedereen weet. Maar het goede nieuws is dat wij Nederlandse vissers inventief zijn en werken aan nieuwe manieren waar we hopelijk snel mee aan de slag kunnen.” Ook de garnalenvissers hebben het in 2019 niet makkelijk gehad, geeft Parlevliet aan. Goed nieuws was er in 2019 gelukkig ook. “Ik ben super trots op de MSC-certificaten die we als sector hebben gekregen, het gaat goed met de visstand van schol, tong, makreel en haring, én vis past goed in de trend onder consumenten om gezonder en minder vlees te eten.”

Meer informatie over de sector en het Nederlands Visbureau in 2019 staat in het jaarverslag van het Visbureau.

Dossiers
Lees ook
Gour (met) vis gezond

Gour (met) vis gezond

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met Gour (met) vis gezond, De zomereditie van Visculinair en De start van het haringseizoen

Het haringseizoen 2020 is gestart

Het haringseizoen 2020 is gestart

Het haringseizoen 2020 is begonnen. Vanwege de coronacrisis niet met de traditionele veiling, maar met de overhandiging van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe aan de zorghelden. In het Erasmus MC in Rotterdam ontvingen Ernst Kuipers en Diederik Gommers het eerste vaatje uit handen van het Nederlands Visbureau.

Hollandse Nieuwe Stijl, haringseizoen en vis van de maand

Hollandse Nieuwe Stijl, haringseizoen en vis van de maand

Nieuws van het Nederlands Visbureau. Met: Hollandse Nieuwe Stijl met Miljuschka, Voor wie neem jij vandaag een visje mee?, Start haringseizoen en Schol als vis van de maand