50-jarig bestaan Lauwersmeer

Lauwersmeer

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de Lauwerszee werd afgesloten en veranderde in het Lauwersmeer. Het zoute water veranderde in zoet water en de visserij verplaatste zich. Het gebied ontwikkelde zich tot een natuurgebied en is sinds 2003 een Nationaal Park. Vanwege het 50-jarig bestaan worden er verschillende activiteiten georganiseerd of krijgen bestaande evenementen een feestelijk randje. Vismagazine licht er een paar uit.

Dag van de Garnaal

Op zaterdag 11 mei vindt de Dag van de Garnaal plaats. Jaarlijks trekt dit evenement zo'n 30.000 bezoekers. De Stichting Promotie Lauwersoog is druk bezig met de voorbereidingen. Op het programma staan onder andere een grote braderie, oude ambachten, varen met garnalenkotters en verschillende proeverijen. De visserij staat centraal op deze dag. Bezoekers krijgen een beeld van de duurzaamheid van de visserij en de verwerking van verse garnalen en vis.

Verhalenavond Lauwerszee: visserij

De Verhalen van Groningen, de Stichting Verdronken Geschiedenis en de Waddenvereniging organiseren op donderdagavond 16 mei een speciale verhalenavond met als thema de historie van de visserij. Vragen als 'Hoe vond in het verleden de visserij plaats op en via de Lauwerszee? Wat veranderde er als gevolg van de afsluiting 50 jaar geleden?" komen aanbod.

Symposium 50 jaar Lauwersmeer

Ook de 22e editie van het Symposium Waddenacademie staat op 23 mei in het teken van het Lauwersmeer. Diverse sprekers gaan in op de toekomst en het verleden van het gebied. De middag is verdeeld in vier blokken:  Cultuurhistorie en identiteit, Natuur, Landschap en Recreatie, Klimaat en Water, en  Bouwstenen van de toekomst.

Pinksteren en Vlaggetjesdag in Zoutkamp

Al sinds de 16e eeuw viert Zoutkamp rond Pinksteren een visserijfeest. Vier dagen lang, van 7 tot en met 10 juni, worden er allerlei activiteiten georganiseerd zoals een garnalenparty, een visshow, rondvaarten verzorgd door het visserijmuseum, oude ambachten, garnalen pellen en veel muziek. Tweede Pinksterdag is het traditiegetrouw Vlaggetjesdag.

Er vinden nog veel meer activiteiten plaats in het kader van het 50-jarig bestaan van het Lauwersmeer. Denk bijvoorbeeld aan de Lauwersmeer Marathon, Dag van het Wad en de tentoonstelling Het verdriet van Zoutkamp. Een overzicht van alle activiteiten staat op de website van Lauwersmeer Groningen.

* Foto: Zicht op het Lauwersmeer, Paul van Galen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Wikimedia

Lees ook
Met de kop in de wind

Met de kop in de wind

Het is één van de oudste beroepsgroepen ter wereld: de visserij. Ook Nederland kent een eeuwenoude traditie van het vissersambacht. Nog steeds zijn er traditionele vissersfamilies die al meer dan 300 jaar bestaan. Volgens Gees R. van Hemert, auteur van het boek ‘Met de kop in de wind’, is dit te danken aan de manier waarop...

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

Dag van de Zeeuwse visserij komt terug

In 2012 vond de laatste editie van de Dag van de Zeeuwse visserij plaats. Acht jaar later wordt dit evenement nieuw leven in geblazen. Op 20 juni 2020 wordt er een nieuwe editie georganiseerd.