500 Belgen aan 'Langste Mosseltafel'

Langste mosseltafel Belgie FVBF240917-0760

Nederland heeft België getrakteerd op mosselen. Op zondag 24 september schoven in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Er werden 660 kg Zeeuwse mosselen geserveerd aan een tafel van 150 meter. De Zeeuwse mosselsector trakteerde daarmee op een bijzondere wijze de zuiderburen. België is een belangrijke afzetmarkt voor Zeeuwse mosselen; 65 procent van de productie gaat naar België.

Water-rAnt

Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, konden ze zondagmiddag gratis tafelen aan het Willemdok op het MAS-eiland. De Langste Mosseltafel van België stond opgesteld op het Zeelandplein in Antwerpen, tijdens het maritieme evenement Water-rAnt.

“Met een team van 30 is de uitdagende klus geklaard: 660 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Dat was even hectisch, want mosselen moeten maar kort garen en we wilden alle 500 porties gelijktijdig serveren ”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Voor het serveren van de mosselen werden vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren. “Daarmee konden we de mosselpannen op een veilige en vlotte manier aan tafel vullen zonder al te veel heen en weer te moeten lopen”, aldus Rob Rameau, de ervaren restaurateur van het Zeeuwse strandrestaurant Our Seaside uit Renesse die maandenlang aan de voorbereiding gewerkt heeft.

(Foto: Frank van Beek)

 
Lees ook
Circulaire oplossing voor mosselschelpen

Circulaire oplossing voor mosselschelpen

In Nederland gooien we jaarlijks zo'n 20 miljoen kilo lege mosselschelpen weg. Ontwerpster Marita Sauerwein ontwikkelde een circulaire methode waarmee deze schelpen hergebruikt kunnen worden.

‘Belgen koken graag met schelpdieren’

‘Belgen koken graag met schelpdieren’

Marijn en Mariëlle Zuidweg hebben tien jaar een goedlopende, exclusieve viswinkel in Knokke gehad, maar staan nu alweer zestien jaar met veel plezier op diverse plekken rondom Goes met hun ambulante handel. Daardoor kunnen ze de situatie in beide landen goed met elkaar vergelijken.

Mosselen als snel slowfood

Mosselen als snel slowfood

De mosselsector start vanaf september met een door de Europese Unie gesubsidieerde campagne om meer jongeren in de leeftijd van 25 tot 35 jaar kennis te laten maken met mosselen. Naast een online kookchallenge met bekende Nederlanders is er een nieuwe commercial die mosselen als makkelijk, duurzaam en snel slow food promoot.