500 Belgen aan 'Langste Mosseltafel'

Langste mosseltafel Belgie FVBF240917-0760

Nederland heeft België getrakteerd op mosselen. Op zondag 24 september schoven in Antwerpen 500 Belgen aan de Langste Mosseltafel van België aan. Er werden 660 kg Zeeuwse mosselen geserveerd aan een tafel van 150 meter. De Zeeuwse mosselsector trakteerde daarmee op een bijzondere wijze de zuiderburen. België is een belangrijke afzetmarkt voor Zeeuwse mosselen; 65 procent van de productie gaat naar België.

Water-rAnt

Omdat Belgen echte mosselliefhebbers zijn, konden ze zondagmiddag gratis tafelen aan het Willemdok op het MAS-eiland. De Langste Mosseltafel van België stond opgesteld op het Zeelandplein in Antwerpen, tijdens het maritieme evenement Water-rAnt.

“Met een team van 30 is de uitdagende klus geklaard: 660 kg mosselen bereiden op tien grote vuurpitten in slechts 30 minuten. Dat was even hectisch, want mosselen moeten maar kort garen en we wilden alle 500 porties gelijktijdig serveren ”, aldus Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau. Voor het serveren van de mosselen werden vier speciale mosselservicewagens ontwikkeld. Die roestvrijstalen karren kunnen tot 200 kg gekookte mosselen transporteren. “Daarmee konden we de mosselpannen op een veilige en vlotte manier aan tafel vullen zonder al te veel heen en weer te moeten lopen”, aldus Rob Rameau, de ervaren restaurateur van het Zeeuwse strandrestaurant Our Seaside uit Renesse die maandenlang aan de voorbereiding gewerkt heeft.

(Foto: Frank van Beek)

 
Lees ook
Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Restaurants Philippine kiezen mosselwijn 2019

Tijdens een mossellunch in restaurant De Kwaaie in Philippine kozen de zes restaurants van het Zeeuwse plaatsje de mosselwijn van 2019. Dit is de Albariño, Val do Sosego uit Rias Baixas van Herman Wines. Chef Erik de Bruijne in Entree Magazine: “Bij onze lekkere mosselen hoort een mooie wijn. Door de fijne zuren en de mooie frisse afdronk sluit de Albariño...

Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

Mosselkaravaan luidt nieuwe mosselseizoen in

In Yerseke is het nieuwe bodemmosselseizoen ingeluid. Eregast Jan Boskamp nam op de Oosterschelde het eerste mandje mosselen aan van de schipper van de YE110. "De kwaliteit is prima; het vleesgewicht bedraagt zo'n 27 procent", aldus Addy Risseeuw van PO Mossel. De eerste bodemcultuurmosselen zijn er een maand eerder dan vorig jaar toen het seizoen op...

Eerste bodemcultuurmosselen naar Kaat Mossel

Eerste bodemcultuurmosselen naar Kaat Mossel

De eerste bodemcultuurmosselvangst gaat naar Kaat Mossel, zo laat het Rotterdamse restaurant trots weten in een persbericht. Daarom organiseert Kaat Mossel in samenwerking met Aqua Mossel, de grootste mosselkweker en verwerker van Noordwest-Europa, en Komans Vishandel uit Moerdijk een mosselfeest op woensdag 26 juni. Om 13:00 uur neemt Ron Hirt de mosselen...