74 miljoen voor uitkoop vissers

Visserij_pixabay

Foto: Pixabay

Het kabinet wil 74 miljoen uittrekken voor het uitkopen van vissers die willen stoppen. Minister Carola Schouten wil zo ruimte creeëren op de Noordzee en de druk op de visgronden verlichten. Dat meldt het Noord Hollands Dagblad en De Stentor.

Het pulsverbod, de Brexit en de coronacrisis maken volgens Schouten de toekomst van de visserij onzeker. Ze wil een kleinere en conomisch gezonde vloot, "die een voorloper blijft qua kennis en innovatie en vist met respect voor natuur en milieu". Voor deze innovaties maakt ze 45 miljoen vrij.

De 74 miljoen voor het uitkopen van de vissers werd al genoemd tijdens de onderhandelingen voor het Noordzeeakkoord. Dit akkoord werd vrijdag door een deel van de onderhandelende partijen ondertekent. Verschillende vissersorganisaties, waaronder de Vissersbond, steunen het akkoord niet.

Bron: Noord Hollands Dagblad en De Stentor

 

Dossiers
Lees ook
Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Rode poon en mul vaker en langer in zuidelijke Noordzee

Pakweg twintig jaar geleden verschenen rode poon en mul alleen in de zomermaanden op de Nederlandse visafslagen. Als bijvangst van boomkorkotters. Beide soorten vertoeven inmiddels steeds vaker en langer in het zuidelijke deel van de Noordzee en zijn niet meer weg te slaan in de afslagen van Urk, IJmuiden en Scheveningen.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Machinaal strippen van schol biedt soelaas

Het handmatig strippen van schol op zee is vaak onderhevig aan kritiek van viskopers. Zij zien soms grote verschillen per partij waarbij zelfs het verlies van visvlees aan de orde is. Het gebruik van een stripmachine voor schol kan in dat geval soelaas bieden.