78.000 euro voor het eerste vaatje Hollandse Nieuwe

2017-11-20 haring_-_op_een_schaal223-300x238

De veiling van het eerste vaatje nieuwe haring op de Scheveningse visafslag bracht dinsdagmiddag 12 juni een bedrag van 78.000 euro op. De koper was groothandel Makro. Het is de derde keer dat Marko het vaatje koopt. Ook in 2010 en 2014 bracht de groothandel het hoogste bod uit. Vanaf vandaag (13 juni) is de Hollandse Nieuwe weer overal te verkrijgen.

Veiling eerste vaatje

De opbrengst van de veiling ligt hoger dan vorig jaar. Toen kochten de jonge ondernemers van visspeciaalzaak Heeren van de Vis uit Veenendaal het vaatje voor 65.000 euro.  De opbrengst van de veiling gaat dit jaar naar Hulphond Nederland. Ambassadeurs Anita Witzier en Frits Wester waren aanwezig. Witzier nam de presentatie op zich, terwijl Wester fungeerde als veilingmeester.

Stichting Hulphond Nederland

Deze stichting leidt honden op tot steun en toeverlaat voor mensen met een fysieke beperking, epilepsie of posttraumatische stressstoornis (PTSS). Directeur Rudolph Strickwold: "Deze financiële bijdrage zetten wij in voor het therapie- en coachingsprogramma voor kinderen." Hij verwacht dat de stichting met het geld zo'n 256 kinderen kan helpen.

De nieuwe haring

De kwaliteit van de nieuwe haring is goed. Volgens Omroep West ‘iets minder vet, maar wel romig en lekkâh’. Vorig jaar was de haring vetter, maar had minder smaak. De smaak is dit jaar beter omdat de vissen voldoende zonlicht en eten hebben gekregen.

Promotie Hollandse Nieuwe

De nieuwe haring heeft wel een ander probleem. Het zijn vooral 50-plussers die haring happen. Jongeren eten geen haring, afgeschrikt door de graten en de geur. Daarom start het Nationaal Visbureau een campagne om ook jongeren - millennials - aan de Hollandse Nieuwe te krijgen. Haring kan ook verwerkt worden in gerechten die millennials wel graag lusten, zoals sushi, taco’s en als tartaar.

Haringseizoen

Vandaag, op 13 juni, opent het haringseizoen officieel. Op verschillende plaatsen wordt de komst van de Hollandse Nieuwe gevierd met haringparty’s en andere evenementen, zoals Vlaggetjesdag in Scheveningen. Vlaggetjesdag vindt altijd plaats op de eerste zaterdag na de officiële start van het seizoen. Dat is dit jaar 16 juni.

Lees ook
Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Winnaars Nationale Haringtest 2019 bekend

Op 7 oktober maakten de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) op de Visbeurs in Spakenburg de twaalf provinciewinnaars bekend van de Nationale Haringtest 2019. Daarnaast werden de resultaten van het Nationaal Haringonderzoek 2019 gepresenteerd.

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Het ondernemen zit Johnny Plat in het bloed

Johnny Plat was onlangs een van de finalisten tijdens de tweede editie van de nieuwe Nationale Haringtest. De 27-jarige ondernemer runt in zijn eentje zowel een standplaats in Meppel als een winkel in Zwartsluis. Daarnaast is Vishandel J. Plat in het zomerseizoen met een viskar ook te vinden in Belt-Schultsloot en op diverse jaarmarkten.

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.