9 Haringsnijtips van de haringkoningin

10 juni 2022 Redactie Vismagazine Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

Het nieuwe haringseizoen staat op het punt van beginnen. De eerste Hollandse Nieuwe zijn al in ons land en kenners zijn te spreken over de kwaliteit. Voor vishandelaren betekent dit dat ze weer veelvuldig haringen moeten schoonmaken. Hoe kun je dit het beste doen? Haringkoningin Anneke Ouwehand geeft tips.

Anneke is bekend als ‘De Haringkoningin’. Onder deze naam geeft ze haringworkshops, haringparty’s en demonstraties haringsnijden. Vismagazine sprak Anneke in 2020 over haar methode van haringsnijden. Ze snijdt deze met een speciaal door plaatsgenoot Arie Kuijt ontwikkeld haringmesje. “Ik was meteen verliefd op dat mesje en wil sindsdien niet anders meer. Ik heb toen voor die manier van snijden, met de ronde achterkant van dat mesje, de term ‘Het nieuwe haring snijden’ bedacht.”

Daarnaast masseert ze de haring, om deze nog malser en lekkerder te maken. “Niet alle haringen in een emmertje zijn altijd even mals. Ik merkte dat als ik ze kort masseerde, ze een stuk malser werden.”

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Negen tips

De haringkoning heeft negen tips voor haringsnijden.

  1. Gebruik het speciale haringmesje (voor het nieuwe snijden)
  2. Maak zoveel mogelijk meters, oefen veel! Geef vooral niet op.
  3. Masseer de haring voor klanten die van extra malse haring houden.
  4. Kies voor een lekkere blanke vette haring met een dikke rug.
  5. Check het filmpje ‘Het nieuwe haring snijden’ op YouTube.
  6. Houd je mesje plat op de graat en laat het zonder te veel kracht over de haring glijden.
  7. Begin zo hoog mogelijk met insnijden, meteen onder de kop, zodat je haring mooi groot blijft.
  8. Probeer tijdens het snijden de haring zo weinig mogelijk aan te raken met je hand. Zo blijft hij mooi blank.
  9. Laat het mesje het werk doen.

Meer weten over Anneke Ouwehand? Lees dan ons interview uit Vismagazine 5-2020 terug.

Naar het artikel

Altijd op de hoogte blijven?