Aandeel Noordzeevis op Scheveningse menukaart neemt toe

Uitreiking Noordzeevis Award - foto Noordzeevis uit Scheveningen

Foto: Noordzeevis uit Scheveningen

Strandtent Solbeach is de winnaar van de Noordzeevis uit Scheveningen-award, die Stichting Noordzeevis uit Scheveningen op 12 oktober voor het eerst uitreikte. Daarnaast presenteerde de stichting de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar de vertegenwoordiging van Noordzeevis op de Scheveningse menukaart. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm de meest aangeboden vis, maar sliptong en kabeljauw. 

De Noordzeevis uit Scheveningen-award reikt Stichting Noordzeevis uit aan een strandtent die op een goede manier gebruik maakt van Noordzeevis. Bijvoorbeeld vanwege een gevarieerd aanbod van Noordzeevis of voor het gebruik van onbekende Noordzeevis.

Deze prijs gaat in 2020 naar Strandtent Solbeach Scheveningen omdat zij de relatief onbekende Noordzeevis rode poon aanbieden op de menukaart. Tobias Smallenbroek, Chef Kok van Strandtent Solbeach, nam de wisseltrofee in ontvangst: “We zijn erg blij met de trofee. We hebben vier jaar geleden besloten om zalm en tonijn van de menukaart te halen en alleen nog maar te werken met vis van dichtbij. Deze trofee zien we als erkenning voor onze inzet.”

‘Schevenings’ visplateau

Tijdens de bijeenkomst presenteerde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen ook het jaarlijkse onderzoek naar de Scheveningse menukaarten. Het viel de onderzoekers op dat er regelmatig Scheveningse visplateaus of Scheveningse bordjes aangeboden worden waarop tonijn en zalm veelal en vaak samen te vinden zijn. “Deze soorten komen niet uit onze Noordzee en om dat dan te bestempelen als Schevenings visplateau, dat vinden we niet kunnen”, aldus Suzanne van der Pijll, bestuurslid van de Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. De stichting gaat het gesprek aan met de strandtenten en wil ze helpen om het visplateau weer echt Schevenings te maken.

Sliptong en kabeljauw

Voor het jaarlijkse onderzoek zijn alle menukaarten van de Scheveningse strandpaviljoens verzameld en  zijn de vishoofdgerechten geanalyseerd. Voor het eerst sinds 2016 is niet zalm, maar sliptong samen met kabeljauw, de meest aangeboden vissoort op het Scheveningse strand. Ze winnen het daarbij nipt van zalm, een geïmporteerde en gekweekte vissoort die ook nog vaak wordt aangeboden op de menukaarten van de Scheveningse Strandpaviljoens.

Noordzeevis

Naast dat voor het eerst een Noordzeevis de meest aangeboden vissoort in de vishoofdgerechten is, staan er ook voor het eerst meer Noordzeevishoofdgerechten dan hoofdgerechten met geïmporteerde vis op het menu. Van alle vishoofdgerechten bestaat 51 procent uit een gerecht met Noordzeevis. Van alle onderzochte strandtenten biedt 60 procent een hoofdgerecht met Noordzeevis aan. Het is een klein verschil maar toch is Suzanne van der Pijll, bestuurslid Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, blij met de uitslag: “We timmeren al vier jaar hard aan de weg om Noordzeevis uit Scheveningen onder de aandacht te brengen bij de horeca en de consument. We hopen dat dit een kantelpunt is en dat er de komende jaren steeds meer Noordzeevis gerechten op de Scheveningse menukaarten gaan verschijnen.”

Top 5

De top 5 meest aangeboden vissoorten is al een paar jaar nagenoeg hetzelfde. Suzanne van der Pijll ziet het graag anders: “Sliptong en kabeljauw zijn slechts een klein deel van het aanbod uit de Noordzee. Naast bekendere vissoorten als schol en tarbot, zwemmen er ook een heleboel nog onbekende vissen in de Noordzee die heel lekker zijn, zoals pieterman, mul, rode poon en wijting. We hopen in de komende jaren steeds meer van deze Noordzeevissoorten op het menu te zien verschijnen.”

 

Dossiers
Lees ook
Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Oorkonde Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor Vishandel van Eeden

Vishandel van Eeden ontving donderdag 1 oktober een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen vanwege het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.

Potentie voor lokaal gevangen vis

Potentie voor lokaal gevangen vis

Ondernemers zien de laatste jaren een toename in de vraag naar lokaal gevangen Noordzeevis onder hun klanten. Toch is vis uit de Noordzee nog relatief onbekend en onbemind onder jongeren. Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van onlangs gestart onderzoek onder jongeren en ondernemers naar lokale vis.

Oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor AndermansKeuken

Oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen voor AndermansKeuken

Op woensdag 26 augustus ontving cateraar AndermansKeuken een oorkonde van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Deze ontvingen zij voor het met passie aanbieden en actief bijdragen aan het geliefd maken van vis uit eigen zee.