Adriaan van Moort: haring is goed vet

13 juni 2022 Redactie Vismagazine

Het kwam al regelmatig voorbij in de media. Specialisten zijn dit jaar te spreken over de kwaliteit van de haring. Ook Adriaan van Moort, visspecialist en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) vertrok naar Noorwegen om de kwaliteit te beoordelen.

Foto: Jadis Schreuder

De haring is dit jaar vroeg volgroeit. Half mei kwamen er al signalen uit Noorwegen dat er door Noorse trawlers maatjesharing was gevangen met een vetpercentage van ongeveer 17 procent. Reden voor Nederlandse haringinkopers om snel naar Noorwegen te gaanm want als er voldoende voedsel is kan de haring in korte tijd het ideale vetpercentage van 19 tot 21 procent bereiken. Daarna wordt de haring steeds vetter en kan niet meer als maatje verkocht worden.

Haring is goed vet

Adriaan van Moort vertrok dinsdag 7 juni vanaf Schiphol naar het Noorse Kalvag om persoonlijk de kwaliteit van de nieuwe haring te beoordelen. Voor het oog van de pers sneed hij op een van de schepen de nieuwe haring aan. “Dit is prachtig”, zei hij met een grote lach. “En goed vet, zo rond de 22 procent.”

Start haringseizoen

Hoewel de eerste Hollandse Nieuwe al in ons land zijn start het haringseizoen officieel op 14 juni. Dan vindt – na twee jaar afwezigheid vanwege corona – de traditionele veiling van het eerste vaatje plaats. Het goede doel is Stichting Ambulance Wens. “Wij hopen dat de veiling voor deze goede doelenorganisatie een extra mooie opbrengst geeft die het lange wachten zal rechtvaardigen”, aldus Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau. De volgende dag, 15 juni, zijn de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar.

Geen nieuws van Vismagazine meer missen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maandag het laatste nieuws.

Inschrijven nieuwsbrief

Altijd op de hoogte blijven?