Foto: Henk Riswick

In een nieuw mosselconvenant zijn afspraken gemaakt over het stapsgewijs terugbrengen van de bodemmosselzaadvisserij in de Waddenzee. Het doel is natuurherstel van de Waddenzee en verduurzaming van de mosselsector.  Dat schrijft Minister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

De afgelopen twee jaar overlegden de Coalitie Wadden Natuurlijk, de PO Mosselcultuur en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) onder leiding van Hans Alders over het convenant Transitie mosselsector en natuurherstel Waddenzee. Het vorige mosselconvenant stamde uit 2008. dit nieuwe convenant is een vervolg op de daarin gemaakte afspraken.

Convenant Transitie mosselsector en natuurherstel Waddenzee

In het nieuwe mosselconvenant maakten de betrokken partijen afspraken om de bodemmosselzaadvisserij in de Waddenzee stapsgewijs terug te brengen. Vanaf voorjaar 2021 wordt 36 procent van de Waddenzee gesloten voor de mosselvisserij. In 2022 gaat deze afname naar 50 procent en in 2026 naar 65 procent. Het doel is om in 2029 de bodemmosselzaadvisserij in de Waddenzee geheel beëindigd te hebben. Dit gebeurt wel onder de voorwaarde om het economisch perspectief van de mosselsector te behouden.

Verduurzaming mosselsector

De mosselkweek met mosselzaadinvanginstallaties (MZI's) blijft wel mogelijk. Het doel is om de sector langs deze weg te verduurzamen. De MZI's bestaan uit lange rijen touwen of netten waar mosselzaad zich in kan nestelen. Dit zaad wordt vervolgens op percelen gekweekt. Natuurlijke mosselbanken krijgen hierdoor de ruimte om te groeien, terwijl de kweek van mosselen mogelijk blijft. De mosselsector is hiermee minder afhankelijk van de jaarlijks fluctuerende, natuurlijke zaadval.

Voor de aanschaf van MZI's werkt het ministerie van LNV aan een subsidieregeling waarvoor in totaal 2 miljoen euro beschikbaar is. Daarnaast komt het ministerie van LNV mosselvissers tegemoet in de huurprijs van de door de Staat verhuurde mosselkweekpercelen.

Bron: Rijksoverheid

Altijd op de hoogte blijven?