Akkoord over nieuwe cao visdetailhandel

Vishandel Jan Bootsman_Foto Koos_4

Foto: Koos Groenewold

Half juli 2021 bereikten de werkgeversorganisaties Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) en de Centrale Vereniging voor Ambulante Handel (CVAH) een akkoord met vakbond CNV Vakmensen over een nieuwe cao voor de visdetailhandel.

De vorige cao liep eind 2020 af, maar vanwege de coronapandemie besloten de ebtrokken partijen om de onderhandelingen uit te stellen tot voorjaar 2021. Volgens VNV verliepen de gesprekken goed en zijn beide kampen tevreden. "Er is een mooie balans gevonden tussen het creëren van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden voor medewerkers enerzijds en het beperken van de lasten voor werkgevers anderzijds."

Lonen

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023. In de cao zijn ondere afspraken gemaakt over de lonen. Deze worden gedurende de looptijd op drie momenten verhoogd: 1 juli 2021 met 2,5%, 31 december 2021 met 2% en 1 januari 2023 met 1,5%.

Functie- en loongebouw

Samen met EVZ is er een nieuw functie- en loongebouw ontwikkeld, omdat de functies uit de vorige cao niet meer aansluiten bij de praktijk. 1 januari 2022 wordt het nieuwe functie- en loongebouw ingevoerd. VNV meldt dat hierdoor onder andere werkgevers met hun bestaande werknemers in gesprek moeten om de juiste nieuwe inschaling te gaan bepalen. Hierover zal VNV de komende maanden meer laten weten.

Daarnaast zijn er in de nieuwe cao ook afspraken gemaakt over onder andere individuele leerrekening, persoonlijk opleidingsbudget, maaltijdvergoedingen arbeidstijden. 

Ga voor meer informatie over de cao naar de website van VNV. Ook kan de werkgeversorganisatie eventuele vragen over de cao beantwoorden.

Bron: Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV)

Dossiers
Lees ook
Kansen door corona

Kansen door corona

Kansen door corona is een tegendraads boek dat de positieve effecten van de coronacrisis behandelt. Met dit boek brengen Tom Sleeuwaert en Jan Anton Brouwer hulde aan de creativiteit die de coronacrisis aangewakkerd heeft.

Janneke Keuning nieuwe operationeel directeur VNV

Janneke Keuning nieuwe operationeel directeur VNV

Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) heeft een nieuwe operationeel directeur. Janneke Keuning (57) is per 1 september 2021 aangesteld. Zij werkt momenteel als onderwijsmanager bij SVO Vakopleiding Food. Daarvoor bekleedde ze diverse leidinggevende functies in de retail en de voedingsindustrie.

Veiligheid

Veiligheid

Vertrouwen en veiligheid vormen de basis van een effectief team. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Kort gezegd: geen gevoel van veiligheid, geen succes. Mijn praktijk laat zien dat mensen zich niet altijd veilig voelen in hun team of bedrijf, met alle gevolgen van dien.