‘Alle informatie is handig gekoppeld’

19 mei 2021 Xandra Veltman

Wetenschap, techniek, vaardigheden, grondstoffen, goede smaak en liefde voor het vak: ziehier een aantal ingrediënten voor een goed gerecht. Mét de goede nasmaak van gezond en duurzaam. Visverkopers bereiden vaker maaltijden en daar komt meer bij kijken dan een recept. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met Paul Meulendijks van palingkwekerij en -rokerij Rijpelaal.

De Ridder en Den Hertog zijn als familiebedrijf al 75 jaar gespecialiseerd in wegen in combinatie met afrekenen, vertelt accountmanager Kjeld de Kock. “Softwarematig kunnen we veel, waarbij we vooral Mettler Toledo weegschalen en kassa’s gebruiken. We hebben veel klanten in de vis, van ambulante handel tot grote bedrijven. Dat steeds meer consumenten naar maaltijden en snacks vragen, maakt digitale ondersteuning nog belangrijker. De bereidingswijze, de ingrediënten compleet met eventuele allergenen, de THT, alles kun je op de sticker zetten, desgewenst met je eigen logo. Qua techniek kan vrijwel alles. Je kunt bijvoorbeeld recepturen opslaan, een tweede tekstveld maken en dan het recept uitprinten voor de klant. Of bij de in- en verkoop je gewenste winstmarge invoeren en de verkoopprijs laten uitrekenen. Je kunt de software koppelen met boekhouding, pinnen, noem maar op. Daarnaast staan we goed bekend om onze service.”

Dat laatste beaamt Paul Meulendijks van de palingkwekerij en -rokerij Rijpelaal in Helmond volmondig. Rijpelaal heeft eigen opkweek van glasaal tot volwassen paling. Met een omzet van circa 170.000 kilo per jaar groeit zijn verkoop gestaag via de winkel, de webshop en de horeca.

Vistrio’s

Een deel van de paling wordt levend verkocht, de rest wordt verwerkt tot kant-en-klare producten en palingfilets. “We verkopen overwegend gerookte producten. Paling is core business. Daarnaast hebben we nog zo’n 20 procent aan andere producten zoals gerookte makreel, pepermakreeltjes en zalm. Omdat mensen ‘gemakkelijke’ gerechten willen, verkopen we zaken als mooie vistrio’s met wat garnalen en zalm bij de paling, wat salades, enzovoort.”

Alles gekoppeld

Meulendijks koos voor De Ridder en Den Hertog, omdat hij labels snel wil kunnen aanpassen en goed overzicht van de verkoop wil. “Nu kan ik gemakkelijk zelf labels maken en gegevens per dag uitlezen. Ik heb een winkelweegschaal met etiketteerapparatuur. Zo weet ik bijvoorbeeld gelijk hoeveel verse paling ik verkoop. Bereiding, verpakking en back-up, alles is overzichtelijk. Als ik acties in de kassa zet, draaien ze gelijk mee in de slideshow in de winkel, alles is gekoppeld en werkt snel. Heb ik een vraag, dan staat De Ridder en Den Hertog direct klaar.”

Dit was deel 3 van de rondvraag 'Maaltijden in trek'. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 3-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw.

Altijd op de hoogte blijven?