Alleen in Nederland gepelde garnalen met MSC-keurmerk bij Plus

Vismagazine_Plus garnalen

Supermarktketen Plus verkoopt alleen nog maar in Nederland gepelde Plus Hollandse garnalen met het MSC-keurmerk in het verse visschap. Al deze garnalen worden machinaal gepeld op Lauwersoog. Voorheen liet Plus een deel van de garnalen met de hand in Marokko pellen.

Doordat de garnalen in Nederland worden gepeld, komt het product veel sneller in de winkels te liggen. Dit scheelt wekelijks zo’n 5.400 kilometer met de vrachtwagen, wat de CO2-footprint flink terugbrengt. Omdat het product sneller in de supermarkt ligt, zijn de garnalen verser en hoeft er minder conserveringsmiddel gebruikt te worden. Dit verbetert de kwaliteit en de smaak.

Hollandse garnalen met keurmerk

De Hollandse garnaal, heeft sinds eind 2017 het MSC keurmerk. De Duitse, Deense en Nederlandse vissers zijn hiervoor zelf maatregelen overeengekomen, waardoor er niet meer maar minder wordt gevist bij lage vangsten. Ook is bijvoorbeeld de maaswijdte van de netten aangepast zodat de garnalen groter kunnen groeien. Dit alles is gunstig voor de garnalenpopulatie.

Nederland telt ongeveer tweehonderd garnalenvissers. Hollandse garnalen die op de Waddenzee en de Noordzee worden gevangen, worden aan boord gekookt, gekoeld en op de visafslag voorzien van een conserveringsmiddel. Garnalen bevatten veel voedingsstoffen zoals eiwitten, vitamine D, vitamine B3 en zink en zijn daarnaast een goede bron van omega-3 vetzuren.

Duurzaam gevangen en gekweekte vis

Plus voert in samenwerking met de Good Fish Foundation voert een duurzaam inkoopbeleid voor vis. Inmiddels heeft ruim 95 procent van het verse vis assortiment bij PLUS een verantwoorde herkomst. Voor vriesverse vis van het huismerk is dit 80-90 procent. Ook op het gebied van de visconserven heeft de supermarkt stappen gezet. Ook hier heeft steeds meer vis een MSC- of ASC keurmerk.

Lees ook
Rainforest Alliance komt met nieuw certificatieprogramma

Rainforest Alliance komt met nieuw certificatieprogramma

Deze maand rolt Rainforest Alliance een vernieuwd certificeringsprogramma uit. Het vernieuwde programma van het duurzaamheidskeurmerk heeft verbeterde criteria en meting, en implementeert een aantal belangrijke innovaties. Het nieuwe programma vervangt de bestaande Rainforest Alliance en UTZ-certificeringsprogramma’s vanaf medio 2021.

Mogelijke listeriabesmetting forel bij verschillende supermarkten

Mogelijke listeriabesmetting forel bij verschillende supermarkten

Uit voorzorg wordt Vis Marine gerookte forelfilet, AH gerookte forelfilet, Bond Seafood gerookte forelfilet en gerookte forel haas-filet teruggeroepen. Deze producten bevatten mogelijk de listeriabacterie.

Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse gaan verder als één bedrijf

Roem van Yerseke en Prins & Dingemanse gaan verder als één bedrijf

De schaal- en schelpdierenbedrijven Roem van Yerseke en Koninklijke Prins & Dingemanse hebben besloten om samen als één bedrijf verder te gaan. Dit gebeurt onder de vlag van Roem van Yerseke. Met deze fusie vormen ze het grootste mossel- en oesterverwerkende bedrijf van Nederland.