Foto: Vismagazine

De Amerikaanse rivierkreeft veroorzaakt al jaren overlast. Met name in Utrecht en Noord- en Zuid Holland. Verschillende gemeentes willen daarom dat het Ministerie van LNV met een plan van aanpak komt. "Als er eerder was ingegrepen, dan was de overlast van de Amerikaanse rivierkreeft een stuk minder geweest", zegt Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit tegen NOS

In 1985 werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst waargenomen in de Nederlandse wateren. Deze kreeft heeft geen natuurlijke vijanden en plant zich snel voort. Het beestje is niet alleen een bedreiging voor de flora en fauna. Ook tast deze rivierkreeft de waterkwaliteit aan en veroorzaakt schade aan opritten, dijken en kades. Daarom staat de Amerikaanse rivierkeeft sinds 2016 op de lijst van invasieve exoten. Wat betekent dat de EU-landen verplicht maatregelen moeten nemen.

Te laat

Volgens Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit komen deze maatregelen te laat. "Oorspronkelijk ging het om een klein aantal beesten", zegt hij tegen de NOS. "Die hadden toen nog geen natuurlijke vijanden, waardoor hun hoeveelheid explosief kon toenemen. Maar wie tien jaar geleden had geroepen dat het een probleem zou worden, werd niet gehoord. Nu is er wel aandacht voor, maar er is al heel veel schade aangericht." 

Visserij

Een oplossing lijkt te liggen in de visserij. De Amerikaanse rivierkreeft is in veel landen een delicatesse. Er zijn zo'n 175 beroepsvissers die op de soort mogen vissen. Uit een rondvraag van de NOS blijkt dat deze veel vragen hebben over de regels rondom de visserij op deze kreeften. Ook zit de jaarlijkse palingtrek de visserij in de weg, omdat in deze periode niet met aalvistuigen zoals de fuik gevist mag worden.

Roessink twijfelt sowieso of visserij de oplossing is. "De visserij is een commerciële activiteit van de visser zelf. Die vangt niet alle kreeften weg tot een niveau waarop hij volgend jaar niet meer kan vissen, want het is zijn broodwinning."

Taskforce

Dus zou een andere partij hierbij moeten ondersteunen. NH Nieuws meldt dat veel gemeenten eind september een plan van aanpak hebben geëist van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om de overlast tegen te gaan. Waarschijnlijk komt er nu een landelijke taskforce voor de bestrijding van de rivierkreeft. Dat was de strekking van een motie die 21 oktober werd aangenomen tijdens een vergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Bron: NOS / NH Nieuws

Altijd op de hoogte blijven?