Vishandelaren uit VS klagen Noorse zalmkwekers aan

zalm

Amerikaanse klanten van Noorse zalmkwekerijen spannen gezamenlijk een rechtszaak aan wegens verboden prijsafspraken. Dat schrijft het vakblad SeafoodSource. 

Door redactie Foodlog

De Amerikaanse vishandelaren verdenken de zalmbedrijven van het maken van onderlinge afspraken die de prijs van kweekzalm hoog houden. Dergelijke prijsafstemming is in strijd met de Sherman Anti-Trust Act die al sinds 1890 ‘monopolistische zakelijke praktijken’ verbiedt.

De aanklacht is mede gebaseerd op het lopende onderzoek van de Europese Commissie naar die vermeende kartelvorming. Foodlog berichtte daar in februari van dit jaar al over. Europese mededingingsautoriteiten deden toen invallen bij vestigingen van Noorse zalmkwekerijen in Nederland en Schotland. De zaak is nog in onderzoek.

Ook Nederlandse vishandelaren hebben al jaren te maken met steeds hogere prijzen voor kweekzalm uit Noorwegen en vermoedden al langer dat de prijs kunstmatig hoog wordt gehouden. De kwekerijen beweren dat de productiekosten gestegen zijn en dat die stijging aan de klant doorberekend wordt. Dat wordt echter betwist, ook door de Amerikaanse handelaren.

Lees ook
Visvoer gemaakt van algen voor kweekzalm

Visvoer gemaakt van algen voor kweekzalm

DSM en chemiebedrijf Evonik openden 10 juli de nieuwe productielocatie van hun joint venture Veramaris in het Amerikaanse Blair, Nebraska. De fabriek is al begonnen met de commerciële productie van omega-3 vetzuren EPA en DHA uit algen, bedoeld voor de zalmkweek. Met het nieuwe product wordt kweekzalm gezonder terwijl de druk op de visvangst wordt verlicht,...

Juridische bescherming voor Noorse Skrei

Juridische bescherming voor Noorse Skrei

IJslandse kabeljauw die onder de naam ‘Skreid’ op de markt verschijnt – dat lijkt qua naam wel érg veel op het Noorse ‘Skrei’. Dat vinden Noren niet leuk. Dat Chinezen water en fosfaat in Noorse vis pompen stemt ook al niet vrolijk.

‘Plofzalm’ mag Amerika in

‘Plofzalm’ mag Amerika in

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het verbod op de import van genetisch gemodificeerde zalm in de VS ingetrokken. Het Amerikaanse bedrijf AquaBounty Technologies is daar blij mee. Het bedrijf ontwikkelde een genetisch gemodificeerde zalm die twee keer zo snel groeit als andere kweekzalm. Om de zalm in de VS te kunnen kweken bouwde...