Aqua4C kweekt duurzame omegabaars

151111 Omegabaars weekvis Aqua4

Bij Aqua4C in het Belgische Kruishoutem wordt voedzame omegabaars gekweekt op duurzame wijze. De 2.600 vierkante meter grote kwekerij werkt als een gesloten, gecontroleerd systeem met biologische filters. Regenwater wordt opgevangen en maximaal hergebruikt, het restwater wordt gezuiverd en afgegeven aan het naastgelegen rietveld.

Voor de verwarming van het water werkt Aqua4C samen met een nabijgelegen tomatenkwekerij. Die levert de restwarmte uit zijn serres aan de viskwekerij om het water te verwarmen. De viskweker maakt daarnaast gebruik van de stroom die de tomatenkweker opwekt via een warmtekrachtkoppeling.

Nieuwe vissoort

De omegabaars die er wordt gekweekt, is een nieuwe vissoort voor de Belgische en Europese markt. Deze baars eet uitsluitend plantaardig voedsel, waardoor geen vismeel op basis van wilde vis nodig is. Daarnaast vertoont de vis geen territoriaal gedrag, wat betekent dat de baars zich goed voelt in gesloten systemen waarin in scholen wordt gezwommen. De vis is verder nauwelijks vatbaar voor ziekten en kan dus zonder hormonen of antibiotica worden gekweekt.

Lees ook
Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken bevriest uitbreiding viskweek in zee

Denemarken besloot afgelopen maandag geen uitbreiding meer te willen van zijn viskwekerijen op zee. Kweek in open zee geldt voor milieuorganisaties als schadelijk voor het milieu.

Kweekvis gaat helft wereldhandel in vis uitmaken

Kweekvis gaat helft wereldhandel in vis uitmaken

De waarde van de wereldhandel in visserijproducten bedroeg in 2017 €136,5 miljard. Dat schrijft de website SeafoodSource naar aanleiding van de ‘World Seafood Map 2019’ van de Rabobank. De kaart, die laat zien hoe de handelsstromen in vis lopen, is samengesteld door Beyhan de Jong, Animal Protein Analyst van Rabo...

China kweekt niet-giftige kogelvis

China kweekt niet-giftige kogelvis

In Japan is kogelvis een delicatesse, maar het eten is niet zonder risico. De vis is namelijk giftig en is bij een verkeerde bereiding dodelijk. China komt met een oplossing. Daar wordt niet-giftige kogelvis gekweekt. Kogelvissen bevatten normaal gesproken de uiterst giftige stof tetrodotoxine. In Japan mogen dan ook alleen speciaal opgeleidde koks...