ASC en MSC werken aan zeewiercertificering

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) en de Marine Stewardship Council (MSC) werken samen aan een wereldwijde standaard voor het certificeren van zeewier-operaties. De samenwerking bouwt voort op de expertises van de twee voornaamste certificerings- en keurmerkprogramma's van vis-, schaal- en schelpdieren. Het openbare proces van het ontwikkelen van deze standaard is ingezet. De Seaweed Standard ('zeewierstandaard') zal bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van de zee door duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord gebruik van zeewier te promoten.

Wilde oogst en teelt

De standaard zorgt voor een certificering van zowel de wilde oogst als de teelt van zeewier, ongeacht de schaal of de locatie van de operatie. De beoordeling van zeewierboerderijen en -visserijen wordt geleid door vijf basis principes: duurzame populaties, het minimaliseren van milieu-impact, effectief management, sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid en relaties en interactie met gemeenschappen.

Belangrijke rol

Zeewieren en andere algen vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven. Ze worden op grote schaal gebruikt als voedsel, in cosmetica en meststoffen, en worden verwerkt om bindmiddelen (emulgatoren) te maken voor tandpasta en vruchtengelei. Ze spelen ook een belangrijke rol in onze zee; als voedsel, schuilplaats en habitat voor veel zeeleven, zoals vissen, schaaldieren, ongewervelde zeedieren en koraal.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) wordt er jaarlijks rond de 25 miljoen ton aan zeewier en andere algen geoogst. Dit is ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde visserij en aquacultuur productie, met een geschatte jaarlijkse waarde van $ 5,65 miljard. Wilde oogst vormt een aanzienlijk deel van de sector, hoewel de zeewierteelt enorm groeit om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Meer over
Lees ook
Samenwerking Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions

Samenwerking Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions

Dutch Seaweed Group en Seaweed Food Solutions gaan samenwerken. De twee partijen willen een zeewierblend ontwikkelen met Wakame en Royal Kombu uit de Oosterschelde wat de voedingsmiddelenindustrie direct kan gebruiken.

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Zeewier staat centraal bij Relais & Châteaux op World Oceans Day

Duurzame vis-, schaal- en schelpdierproducten is belangrijk in de hotels en restaurants van Relais & Châteaux. Daarvoor werkt de onderneming sinds 2009 samen met Ethic Ocean. Voor de zesde keer op rij viert Relais & Châteaux op 8 juni World Oceans Day. Dit keer staat zeewier centraal.

Fish Tales introduceert Fair Trade MSC tonijnsalades

Fish Tales introduceert Fair Trade MSC tonijnsalades

Fish Tales, de Amsterdamse food scale-up voor duurzame vis, voegt een nieuw product toe aan het assortiment, Fair Trade MSC tonijnsalades. Deze tonijnsalades bevatten niet alleen duurzaam gevangen en verwerkte tonijn, ook zijn deze FairTrade gecertificeerd.