ASC en MSC werken aan zeewiercertificering

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) en de Marine Stewardship Council (MSC) werken samen aan een wereldwijde standaard voor het certificeren van zeewier-operaties. De samenwerking bouwt voort op de expertises van de twee voornaamste certificerings- en keurmerkprogramma's van vis-, schaal- en schelpdieren. Het openbare proces van het ontwikkelen van deze standaard is ingezet. De Seaweed Standard ('zeewierstandaard') zal bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van de zee door duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord gebruik van zeewier te promoten.

Wilde oogst en teelt

De standaard zorgt voor een certificering van zowel de wilde oogst als de teelt van zeewier, ongeacht de schaal of de locatie van de operatie. De beoordeling van zeewierboerderijen en -visserijen wordt geleid door vijf basis principes: duurzame populaties, het minimaliseren van milieu-impact, effectief management, sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid en relaties en interactie met gemeenschappen.

Belangrijke rol

Zeewieren en andere algen vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven. Ze worden op grote schaal gebruikt als voedsel, in cosmetica en meststoffen, en worden verwerkt om bindmiddelen (emulgatoren) te maken voor tandpasta en vruchtengelei. Ze spelen ook een belangrijke rol in onze zee; als voedsel, schuilplaats en habitat voor veel zeeleven, zoals vissen, schaaldieren, ongewervelde zeedieren en koraal.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) wordt er jaarlijks rond de 25 miljoen ton aan zeewier en andere algen geoogst. Dit is ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde visserij en aquacultuur productie, met een geschatte jaarlijkse waarde van $ 5,65 miljard. Wilde oogst vormt een aanzienlijk deel van de sector, hoewel de zeewierteelt enorm groeit om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Meer over
Lees ook
Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Oesters uit Veerse meer krijgen MSC-certificaat

Naast de bodemcultuur in de Oosterschelde en Grevelingen is nu ook de locatie het Veerse meer MSC-gecertificeerd. Ook de technieken ‘off-bottom’ installaties en professioneel wild-geraapte oesters krijgen het duurzaamheidscertificaat. De afgelopen negen maanden heeft een onafhankelijk audit-team van Control Union beoordeeld of de oestertafels...

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Garnalenvisser Johan Rispens ambassadeur MSC

Marine Stewardship Council (MSC) heeft sinds kort een nieuwe ambassadeur in Nederland. Garnalenvisser Johan Rispens is de MSC-ambassadeur in Nederland. Chefkok Bart van Olphen is de eerste.

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

Organisatie Tokyo 2020 erkent MSC-certificering

De Olympische Zomerspelen zijn begonnen. Voorafgaand aan dit grote sportevenement maakte Marine Stewardship Council (MSC) bekend dat de organisatie van Tokyo 2020 heeft gekozen voor MSC als een van de aanbevolen certificeringsprogramma’s voor hun Sustainable Sourcing Code for Fishery Products.