ASC en MSC werken aan zeewiercertificering

160303 zeewier certificering

De Aquaculture Stewardship Council (ASC) en de Marine Stewardship Council (MSC) werken samen aan een wereldwijde standaard voor het certificeren van zeewier-operaties. De samenwerking bouwt voort op de expertises van de twee voornaamste certificerings- en keurmerkprogramma's van vis-, schaal- en schelpdieren. Het openbare proces van het ontwikkelen van deze standaard is ingezet. De Seaweed Standard ('zeewierstandaard') zal bijdragen aan de wereldwijde gezondheid van de zee door duurzaam en sociaal-maatschappelijk verantwoord gebruik van zeewier te promoten.

Wilde oogst en teelt

De standaard zorgt voor een certificering van zowel de wilde oogst als de teelt van zeewier, ongeacht de schaal of de locatie van de operatie. De beoordeling van zeewierboerderijen en -visserijen wordt geleid door vijf basis principes: duurzame populaties, het minimaliseren van milieu-impact, effectief management, sociaal-maatschappelijke verantwoordelijkheid en relaties en interactie met gemeenschappen.

Belangrijke rol

Zeewieren en andere algen vormen een belangrijk deel van ons dagelijks leven. Ze worden op grote schaal gebruikt als voedsel, in cosmetica en meststoffen, en worden verwerkt om bindmiddelen (emulgatoren) te maken voor tandpasta en vruchtengelei. Ze spelen ook een belangrijke rol in onze zee; als voedsel, schuilplaats en habitat voor veel zeeleven, zoals vissen, schaaldieren, ongewervelde zeedieren en koraal.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (de FAO) wordt er jaarlijks rond de 25 miljoen ton aan zeewier en andere algen geoogst. Dit is ongeveer 15 procent van de totale wereldwijde visserij en aquacultuur productie, met een geschatte jaarlijkse waarde van $ 5,65 miljard. Wilde oogst vormt een aanzienlijk deel van de sector, hoewel de zeewierteelt enorm groeit om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Meer over
Lees ook
Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis

Steeds meer visspeciaalzaken kiezen voor duurzame vis

Sinds vorig jaar richt Marine Stewardship Council (MSC) zich actief op de visspecialisten in Nederland. Reden is de toenemende vraag naar duurzame vis. Inmiddels zijn zeventien visspeciaalzaken MSC-gecertificeerd. Twee pioniers uit Amsterdam en Oss over hoe ze zich onderscheiden met duurzaam gevangen vis.

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Onduidelijkheden rondom vissenwelzijn

Supermarkten, visserij- en viskwekerijwetgeving en bestaande viskeurmerken besteden te weinig aandacht aan vissenwelzijn. Dat stelt de Dierenbescherming in een persbericht. Eerder nomineerde Wakker Dier keurmerken MSC en ASC al voor de Liegebeest van het jaar-verkiezing. MSC reageert met: "MSC zet zich in voor de strijd tegen overbevissing en voor bescherming...

Bewuste visweek 2020 van start

Bewuste visweek 2020 van start

De zevende editie van de Bewuste Visweek is gestart. Van 21 tot en met 27 september brengen MSC en ASC verantwoord gevangen en geweekte vis onder de aandacht van de consument. Door vis met het groene ASC of het blauwe MSC-keurmerk te kopen, kiezen consumenten voor 'goede' vis