ASC- en MSC-certificering voor Veramaris

Veramaris_persbericht MSC

Foto: Veramaris

Veramaris produceert Omega-3-olie voor visvoer uit microalgen. Het Nederlandse biotechnologiebedrijf haalt als eerste producent ter wereld de gezamenlijke Aquaculture Stewardship Council (ASC) en Marine Stewardship Council (MSC) certificering voor duurzame zeewierproductie voor visvoer.

Meestal halen producenten de Omega-3-olie voor visvoer uit wilde vissoorten. Veramaris doet dit niet. Het bedrijf gebruikt microalgen, die van nature Omega-3-olie produceren. Veramaris' microalgae-afgeleide olie bevat twee vormen van Omega-3 (EPA & DHA) en wordt gebruikt als aanvulling op visvoer voor de kweekvisindustrie en huisdiervoeding. Veramaris kan 15 procent van de wereldwijde Omega-3 olie voor zalmkwekerijen leveren. Hiermee heeft de aquacultuursector een aanvullende bron van duurzame Omega-3 olie. 

Gekweekte vis

Gekweekte vis is volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) essentieel om aan de toenemende wereldwijde vraag naar eiwitten te voldoen. Daarnaast herstelt kweekvis de gezondheid van onze oceanen. Om aan de groeiende vraag naar gekweekte vis en duurzaam voer te kunnen voldoen, moeten kwekerijen goed worden beheerd en verantwoord voer gebruiken. Dit is een vereiste voor kwekerijen die gecertificeerd willen worden volgens de ASC-norm voor verantwoorde aquacultuur. 

Patricia Bianchi, ASC-MSC Seaweed Account Manager: "De duurzame en verantwoorde productie van Omega-3 uit algen zal helpen om deze druk op de wilde bestanden enigszins te verlichten en het risico op overbevissing te verminderen".

Veramaris

De certificering van Veramaris is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf. Karim Kurmaly, CEO van Veramaris: "We zetten ons in om samen te werken met partners in de keten om transparante en duurzame oplossingen te bieden aan de industrie die resulteren in gezonde vis, gezond voedsel en gezonde oceanen voor de komende generaties".

Voor de ASC-MSC-certificering moest Veramaris voldoen aan de eisen van de Seaweed Standard. Deze standaard geldt voor zowel de wilde als de gekweekte zeewierproductie, waarbij duurzame zeewierproductie wordt erkend en een benchmark voor verbetering is.

Audit

Voor de certificering doorliep Veramaris een rigoureus auditproces, uitgevoerd door de onafhankelijke certificeerder SAI Global. De certificeerder controleerde gegevens, voerde metingen uit en interviewde stakeholders. Er werd daarbij onder andere gekeken naar verantwoord energiegebruik, minimale impact op de biodiversiteit, eerlijke behandeling en betaling van alle medewerkers. 

Lees ook
Verplichte consumenteninformatie (kweek)vis

Verplichte consumenteninformatie (kweek)vis

Sinds 2014 is er nieuwe wetgeving die visverkopers verplicht om consumenten uitgebreid te informeren over de vis die zij kopen. Bij voorverpakte vis in de supermarkt worden de regels over het algemeen goed nageleefd. Maar bij viswinkels en viskramen blijkt dat erg tegen te vallen. Welke consumenteninformatie van gekweekte en wild gevangen is verplicht?

VIZ Markt kijkt als een slager naar vis

VIZ Markt kijkt als een slager naar vis

VIZ Markt in Haarlem is geen doorsnee viswinkel. Duurzaamheid staat bij eigenaren Maarten en Sanne Post hoog in het vaandel. Ze verkopen vooral vis uit Europese wateren en gebruiken zoveel mogelijk de hele vis. Daarnaast zijn ze - naar eigen zeggen - de eerste viswinkel in Nederland die dry aging toepast. Ook benaderen ze vis op een andere manier, zoals...

Geen trend meer

Geen trend meer

Onlangs was ik bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Federatie voor de Levensmiddelenindustrie. Daar zaten drie jongeren aan een discussietafel en toen hen gevraagd werd of ze vlees en vis aten, antwoorden twee van de drie nee en één zei: zo min mogelijk. Het viel mij op en ik merkte dat meer mensen in de zaal toch verrast waren dat ze er...