Bakker van Vessem bakt brood met zeewier

bakker van vessem_foto oscar van der wijk

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Het handgemaakte busbrood wordt volgens de bakker gemaakt met de "alleroudste kneedprocessen, handverwerkt, lang gerezen, en met stilstaande lucht gebakken". Het brood, dat zich kenmerkt door een krokante korst en spekkige kruim, wordt gemaakt in verschillende smaken; natuur en meerzaden,maar tijdelijk tijdens de Zeeuwse weken ook de ‘Hollands Volkoren Zeewaar’.

Het brood is zowel gezond als duurzaam. De gebruikte tarwe en quinoa worden lokaal en duurzaam verbouwd en gemalen in de windmolen te Santpoort.  De quinoa is afkomstig uit de Hoeksche Waard van Boer & zus, het bedrijf van broer en zus Toon en Janna de Geus. De quinoa wordt aan het brood toegevoegd als ‘kookstuk’ met een wateropname van wel vierhonderd procent. Hierdoor blijft het brood op een natuurlijke manier vers.

Zeewier

Het zeewier is afkomstig van Zeewaar. Deze zeewierboerderij verbouwd zeewier in Nationaal Park de Oosterschelde. Het is een duurzaam geteelde royal kombu en is is een 100 procent natuurlijke combinatie van voedingsstoffen en smaak. Deze soort onderscheidt zich in een rijkdom aan vitamines A, E, B12, magnesium, ijzer en calcium. Door de vijfde smaak Umani, voegt bakker van Vessem nog maar heel weinig zout toe.

Duurzaamheid is belangrijk voor Jos Huijbregts. Een van zijn doelstellingen is om volgend jaar CO2-neutraal te bakken. Daarom wordt de bakkerij voorzien van meer dan 1000m2 high performance zonnepanelen, met een totale opbrengst van meer dan 100.000 kWh.

Bakkers in bedrijf bezocht Jos Huijbregts en zijn bakkerij vorig jaar. Ook toen ging het over duurzaamheid en transparantie op elk gebied. “Ik heb niet de illusie dat ik de wereld beter kan maken”, zei hij toen. “Maar als ik op een dag van de wereld afdonder, wil ik zo min mogelijk belastend zijn geweest. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor volgende generaties.”

Dossiers
Lees ook
The Dutch Weed Burger presenteert vegan Sea Nuggets

The Dutch Weed Burger presenteert vegan Sea Nuggets

The Dutch Weed Burger brengt een nieuw product op de markt, Sea Nuggets. Net als alle andere producten van de onderneming is ook hier zeewier het belangrijkste ingrediënt.

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

The Dutch Weed Burger sluit zich aan bij Livekindly Collective

De Dutch Weed Burger verbindt zich aan het Livekindly Collective, een collectief van plantaardige voedingsbedrijven. The Dutch weedburger, dat zeewier als hoofdingrediënt gebruikt, is het vijfde merk dat zich aansluit bij het collectief. Eerder namen The Fry Family Food Co., LikeMeat, Oumph! en No Meat dezelfde stap.

Groei Europese zeewiermarkt stimuleert teelt tussen windparken op Noordzee

Groei Europese zeewiermarkt stimuleert teelt tussen windparken op Noordzee

Europeanen gaan steeds meer zeewier eten. De toenemende vraag is een stimulans voor de Europese zeewierproductie. Deze is momenteel nog minimaal, het grootste deel van zeewier wordt geïmporteerd uit Azië. Maar in 2030 kan een kwart van de Europese zeewiermarkt afkomstig zijn van zeewier, gekweekt in de offshore windparken in de Noordzee.