Bakker van Vessem bakt brood met zeewier

bakker van vessem_foto oscar van der wijk

Bakker Jos Huijbregts van Bakker van Vessem deed tijdens een reis door de provincie Zeeland inspiratie op voor een nieuw brood. Hiervoor gebruikt hij uitsluitend lokale producten, namelijk tarwe, quinoa en zeewier, en een klein beetje zout.

Het handgemaakte busbrood wordt volgens de bakker gemaakt met de "alleroudste kneedprocessen, handverwerkt, lang gerezen, en met stilstaande lucht gebakken". Het brood, dat zich kenmerkt door een krokante korst en spekkige kruim, wordt gemaakt in verschillende smaken; natuur en meerzaden,maar tijdelijk tijdens de Zeeuwse weken ook de ‘Hollands Volkoren Zeewaar’.

Het brood is zowel gezond als duurzaam. De gebruikte tarwe en quinoa worden lokaal en duurzaam verbouwd en gemalen in de windmolen te Santpoort.  De quinoa is afkomstig uit de Hoeksche Waard van Boer & zus, het bedrijf van broer en zus Toon en Janna de Geus. De quinoa wordt aan het brood toegevoegd als ‘kookstuk’ met een wateropname van wel vierhonderd procent. Hierdoor blijft het brood op een natuurlijke manier vers.

Zeewier

Het zeewier is afkomstig van Zeewaar. Deze zeewierboerderij verbouwd zeewier in Nationaal Park de Oosterschelde. Het is een duurzaam geteelde royal kombu en is is een 100 procent natuurlijke combinatie van voedingsstoffen en smaak. Deze soort onderscheidt zich in een rijkdom aan vitamines A, E, B12, magnesium, ijzer en calcium. Door de vijfde smaak Umani, voegt bakker van Vessem nog maar heel weinig zout toe.

Duurzaamheid is belangrijk voor Jos Huijbregts. Een van zijn doelstellingen is om volgend jaar CO2-neutraal te bakken. Daarom wordt de bakkerij voorzien van meer dan 1000m2 high performance zonnepanelen, met een totale opbrengst van meer dan 100.000 kWh.

Bakkers in bedrijf bezocht Jos Huijbregts en zijn bakkerij vorig jaar. Ook toen ging het over duurzaamheid en transparantie op elk gebied. “Ik heb niet de illusie dat ik de wereld beter kan maken”, zei hij toen. “Maar als ik op een dag van de wereld afdonder, wil ik zo min mogelijk belastend zijn geweest. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen voor volgende generaties.”

Dossiers
Lees ook
Proef de zee

Proef de zee

In Proef de Zee vertellen Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering over hun passie: koken met zeewier met een eigentijdse inslag. Met nieuwe en bestaande combinaties met zeewier, aantrekkelijk en verrassend gepresenteerd. Alles is vegetarisch. Inspiratie haalden de dames uit hun reizen naar Japan en hun roots in Zeeland. Zeewiergebruik in Nederland...

Kwal op het menu

Kwal op het menu

De Britse supermarktketen Sainsbury’s publiceerde half mei het rapport ‘Future of Food’. Hierin staan voorspellingen voor het Britse voedingspatroon in 2025, 2050 en 2169. Op het gebied van voeding uit visserij en aquacultuur doet het rapport interessante voorspellingen. Uitbreiding van het menu Het rapport voorspelt dat in 2050 het menu qua vis sterk...

Na zeewier eten we straks ook Noordzee-pesto

Na zeewier eten we straks ook Noordzee-pesto

De Noordzee is uitermate geschikt voor de teelt van zeewieren. Nederlanders en Belgen verdringen zich om zeewier te gaan verbouwen, vooral de commercieel interessante - want voor menselijke consumptie geschikte - soorten die nu nog voor veel geld uit Azië komen. Door Annika de Jong - Foodlog De Stichting Noordzeeboerderij liet afgelopen november samen...