‘Bakovens zijn meer dan technisch vernuft’

Florigo_Ducate_Rondvraag VIS 1-2022

Frituren blijft gewild, maar ‘even in het vet gooien’ is niet meer van deze tijd. Mensen willen gezond en lekker eten, visspecialisten kunnen daar voor zorgen. Ze investeren in kennis, techniek, gezonde werkruimte, professionele HR- bakovens en goede producten. De neuzen staan allemaal dezelfde kant op. Vandaag het tweede deel van deze rondvraag met Peter Maters van Ducate Group.

Lang geleden was de Nederlander Floris Goes gestationeerd op een legerbasis in Engeland. Daar werden fish and chips gebakken in hele grote ketels. Floris dacht: dit kunnen wij in Nederland beter. Zo kwamen in 1951 de eerste Florigo-bakwanden op de markt. Inmiddels is Florigo internationaal bekend en sinds 2019 samen met de merken De Kuiper en Hegro ondergebracht in de Ducate Group. Tot die tijd werd het gerund door de drie broers Goes.

Florigo werkt bijvoorbeeld al 35 jaar met counterbakken, iets dat inmiddels ook in Nederland bij de visbranche populair is, vertelt Peter Maters, account- en assistmanager export. “Ondernemers hebben de voordelen ontdekt. Omdat we alles precies op maat maken, is het meer dan technisch vernuft verpakt in roestvrijstaal dat strak oogt en schoon werkt. Je kunt het naar eigen smaak laten uitvoeren met kleuren, verlichting en je eigen huisstijl.”

Verschuifbaar

Voorbeelden te over. Beryl’s Fish and Chips in Deventer heeft een zee van werkruimte gecreëerd in haar kleine museale pand in Deventer. Kees Veerman van de Volendammer Vakman in Velp heeft een gloednieuw elektrisch Florigo-eilandmodel bakfornuis met doorgeefruimte met warmtelampen zodat de vis warm en krokant blijft. Ook heeft hij een ketel met verschuifbaar tussenschot zodat hij twee producten in één ketel kan bakken.

Weer anders is visspeciaalzaak De Branding in Rijssen, waar Pieter Mourits sinds vier jaar de scepter zwaait. Hij koos voor HR-gas en heeft een bakoven met drie pannen en een extra grote pan voor frites. Hij behaalt nu op zaterdag met gebakken vis en friet in twee uur lunchtijd de omzet van een hele donderdag.

Energiezuinig

“Wij hebben de energiezuinigste bakovens”, stelt Maters. “Ook het vetverbruik is lager dan van elk ander merk oven. De door Florigo ontwikkelde ‘Active Triple Filtrations’ (ATF) filtert twintig tot dertig keer fijner dan gewone filters en je kunt ‘m in een handomdraai vervangen, desgewenst volautomatisch met een druk op de knop. Hiermee kun je jaarlijks tot veertig procent vet/olie besparen.”

Voor wie veel frites bakt, zijn de transferovens of automatische voorbakstations interessant. “Het scheelt veel mankracht en tijd, dus geld. Je bakt bijvoorbeeld tien of twintig kilo friet voor. Die wordt automatisch uit het vet getild, schuift door naar de vergaarbak waar het klaar ligt om af te bakken.”

Dit was het eerste deel van de rondvraag 'Frituren kan gezond voor mens en bedrijf'. Volgende week verschijnt deel 3. Lees hier deel 1 terug. Deze rondvraag komt uit Vismagazine 1-2022. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af.

Abonneer nu
Dossiers
Lees ook
Immense verkoopwagen met Smitto counterbakoven is lust voor het oog

Immense verkoopwagen met Smitto counterbakoven is lust voor het oog

Alex Ruizendaal & Zn uit Spakenburg schafte onlangs een gloednieuwe supermoderne verkoopwagen aan. Tien meter lang. Met een immense luifel en met een Smitto counterbakoven in het midden. “Zo verkoop ik het liefst m’n vis.”

De Visjuwelier kenmerkt zich door luxe en gemak

De Visjuwelier kenmerkt zich door luxe en gemak

De Visjuwelier ging tijdens een verzwaarde lockdown van start. Maar voor eigenaresse Noëlle Bensi was haar eigen visspeciaalzaak een droom die uitkwam. De prachtige inrichting is voorzien van de nieuwste snufjes.

QBTEC helpt Baarssen met nieuwste techniek

QBTEC helpt Baarssen met nieuwste techniek

Vader en zoon Jelle en Sijmen Baarssen willen meer én luxere plates verkopen en de bakplaat beter presenteren. ”We hebben meer capaciteit nodig én gaan meer exclusieve gerechten maken.” Samen met QBTEC werd het plan uitgevoerd.