BBC verbaasd over wat ‘verse kabeljauw’ betekent

Kabeljauw

Een derde van de verse kabeljauwfilets uit de supermarkt zou volgens de BBC documentaireserie ‘The Honest Supermarket: What’s Really in our Food’ weinig fris meer zijn.

In de aflevering van afgelopen maandag kochten diëtist Priya Tew en viswetenschapper Richard Chivers in 5 verschillende supermarktketens 10 kabeljauwfilets. Ze scoorden de kwaliteit van de vis op de kenmerken smaak, geur en uiterlijk. Uit de resultaten bleek dat een groot deel van de vis tot wel 20 dagen oud was, maar werd verkocht als vers.

Daarover bericht The Independent. De krant sprak met de weinig verbaasde Chris Middleton van de visserijorganisatie British Sea Fishing over de onthulling. “In de commerciële visserij wordt de gevangen vis ingevroren, maar niet alle trawlers hebben deze mogelijkheid. Kleinere schepen koelen hun vis op ijs. Als een schip vijf, zes of zeven dagen op zee aan het vissen is, zal de vis waarschijnlijk in die periode op ijs liggen.” Als een vissersboot terugkeert aan wal wordt de vis vervoerd naar een visafslag. Pas daarna gaat de vis naar viswinkels en supermarkten. Dat kost ook weer een paar dagen.

De BBC onthulde verder dat er beperkte regelgeving is voor de verkoop van verse vis en dat de supermarkten zelf bepalen wat de uiterlijke houdbaarheidsdatum is. “Zolang je maar niet ziek wordt van de vis”, klinkt het cynisch.

Insiders in de viswereld weten hoe het zit: verse kabeljauw kan onmogelijk verser zijn dan 8 dagen. Vaak is de vis inderdaad nog wat langer geleden gevangen. De BBC ontdekte de lengte van de logistieke keten. De kwaliteit van verse vis hangt af van de wijze van koelen direct na de vangst. Dat moet bij ongeveer nul graden, dus net niet vriezen.

Bron: Foodlog

Lees ook
MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

MSC en ASC organiseren Bewuste Visweek

Veel mensen eten graag van vis. Het is gezond en lekker. Maar niet alle vissoorten zijn verantwoord om te eten. Er is sprake van overbevissing of niet-duurzame vismethoden. Kies daarom bewust. Om hier extra aandacht voor te vragen organiseren MSC en ASC van 23 tot en met 29 september voor de zesde keer Bewuste Visweek.

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

De duurzame vis van Fish Tales in het buitenland

Duurzaamheid staat centraal bij Fish Tales. Het Amsterdamse bedrijf gebruikt alleen 100 procent gecertificeerde vis. Het gaat goed met het bedrijf. In Nederland zijn de producten exclusief te koop bij Albert Heijn en ook in Duitsland gaat het goed. En nu richt Fish Tales zich op de Verenigde Staten.

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Bij VISSCH staat vis uit de Noordzee centraal

Het eerste weekend van oktober staat de visafslag in Scheveningen in het teken van VISSCH. Bij dit foodfestival staat de vis uit de Noordzee centraal. VISSCH 2019 vindt plaats van 4 tot en met 6 oktober. VISSCH is een ontmoetingsplek waar bezoekers niet alleen kunnen genieten van vers bereidde vis uit de Noordzee. Ook geven verschillende chefs kookdemonstraties,...