Belgen kiezen zeeduivel als Vis van het Jaar 2018

Vismagazine_Zeeduivel

Voor de 30e keer heeft de Belgische promotie-organisatie VLAM een 'minder bekende' vis uitgeroepen tot Vis van het Jaar. In 2018 staat de zeeduivel in het zonnetje bij onze zuiderburen. Ditmaal een bijzonder lekkere - en dure - vis dus.

Door Cécile Janssen - Foodlog

VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing, kiest jaarlijks samen met de visserijsector een Vis van het Jaar. Vorig jaar was het bijvoorbeeld de rode poon, dit jaar dus, voor de tweede keer, de zeeduivel. Om verkozen te worden moet de soort "voldoende beschikbaar zijn en Vlaamse vissers moeten hem aanvoeren. We kijken ook of de vis lekker genoeg is, en we kijken naar de gezondheid van de populatie van de vis", zegt Liliane Driessen van VLAM. De Vis van het Jaar staat het hele jaar door in de belangstelling, met receptenfolders, kookworkshops en extra aandacht in supermarkten, visspeciaalzaken en natuurlijk op de sociale media. Er is zelfs een nationale kookwedstrijd, voor professionals. De winnaar mag zich 'Viskok van het jaar 2019' noemen.

Dit jaar is dus de zeeduivel opnieuw aan de beurt. Een vis die wel 2 meter lang kan worden en op grote diepte op de zeebodem leeft. Het is een slechte zwemmer. Zijn naam dankt de zeeduivel, Lophius piscatorius, aan zijn monsterlijke kop. Met een soort hengel boven zijn bek lokt hij kleine visjes en ongewervelde dieren die hij vervolgens met zijn reuzenbek opslokt.

Eenmaal gevangen verwijderen vissers de buitenproportionele kop - die tweederde van de vis uit kan maken - om de zeer smakelijke staart met zijn stevige zoetig smakende vlees over te houden. Er is het hele jaar aanvoer van deze vis, die geen gevaar loopt van overbevissing. In het voorjaar komt de zeeduivel uit Britse wateren, in juni start de visserij in de Golf van Biskaje en in het najaar komt de zeeduivel uit de Noordzee. Er wordt niet gericht op zeeduivel gevist. Het dier is bijvangst - oplopend tot wel 30 procent - bij de visserij op tong en schol. In totaal werd in 2017 op de Belgische visveilingen 500 ton zeeduivelstaarten aangevoerd. Jaarlijks wordt er in het Noordoostelijk Atlantisch gebied 50.000 ton zeeduivel gevangen, vooral door Franse, Ierse en Spaanse vissers.

In tegenstelling tot wat je zou verwachten is de zeeduivel in België een onbekende vis. Maar 2 procent van de Belgische gezinnen kocht vorig jaar zeeduivel. En dat terwijl het een heerlijke en veelzijdige vis is. Nog belangrijker voor veel vistwijfelaars: de vis heeft geen graten, alleen een centraal staartbeen. Zeeduivel is een makkelijke vis om te bereiden, het stevige blanke visvlees laat veel verschillende bereidingswijzen toe. "Bakken, stoven of koken, met zeeduivel kan je alle kanten op. Omdat het visvlees stevig is, is zeeduivel de ideale kandidaat voor BBQ-spiesjes, stoofpotjes, curries, soepen en bouillabaisse," maakt VLAM de Belgen vast lekker. In Nederland kun je zeeduivel op vele markten kopen.

Lees ook
Promotie Noordzeevis uit IJmuiden op dancefestivals

Promotie Noordzeevis uit IJmuiden op dancefestivals

De Stichting Noordzeevis uit IJmuiden wil in 2020 Noordzeevis promoten op het (pre) sailfestival en op verschillende dancefeesten in recreatiegebied Spaarnwoude. et doel van de stichting is om van Noordzeevis, zoals griet, makreel, schol, tarbot, tong en wijting, onder de aandacht brengen van ondernemers in de handel, horeca en bij consumenten.

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

Wat wordt het beste Streekproduct van Vlaanderen?

De Belgische krant Het Laatste Nieuws gaat samen met het Vlaams Centrum voor Agro- & Visserijmarketing op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. De krant besteedt de komende weken aandacht aan de verschillende producten. Vismagazine licht er een aantal visproducten uit.

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

In navolging van de Fransen verbiedt ook de Belgische overheid de pulsvisserij in de eigen territoriale wateren. De techniek wordt vanaf 1 juli 2021 in de hele Europese Unie verboden.