Belgische consument koopt vis in supermarkt

supermarkt

Het aantal visspeciaalzaken in Vlaanderen daalt. De afgelopen vijftien jaar is het aantal afgenomen van 660 naar 431. Het marktaandeel in verse vis van de Belgische super- en hypermarkten neemt ondertussen snel toe.

Groei in Nederland

In Nederland is juist een tegenovergestelde beweging gaande. Hier neemt het aantal visspecialisten juist toe. Het CBS telde twee jaar geleden 815 visspeciaalzaken. Dit is een kwart meer dan zeven jaar geleden. De viswinkels zijn daarmee het snelsgroeiende segment onder de speciaalzaken.

Discounter, supermarkt of hypermarkt

Maar in België kopen consumenten hun vis bij steeds vaker bij discounter, supermarkt of hypermarkt. Volgens de krant Het Laatste Nieuws hebben hypermarkten het grootste marktaandeel. 43,6 procent om precies te zijn. Discounters als Aldi en Lidl nemen de tweede plaats in. Zij zijn goed voor zo'n 20 procent van de verkoop. Het marktaandeel van speciaalzaken is gedaald tot onder de 10 procent.

Lees ook:

   
Lees ook
Jos Geerts staat bewust voor supermarkten

Jos Geerts staat bewust voor supermarkten

“Ik zie de toekomst nog wel zonnig in voor mijn bedrijf. Als je maar inspeelt op trends als gezondheid en gemak. En je moet je onderscheiden met je product en met klantvriendelijkheid, zodat de mensen bij jou komen en niet naar een ander gaan. Ik ben ook streng voor mezelf als het gaat om kwaliteit en hygiëne, want het is wel je broodwinning.”

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

Ook België verbiedt de puls in territoriale wateren

In navolging van de Fransen verbiedt ook de Belgische overheid de pulsvisserij in de eigen territoriale wateren. De techniek wordt vanaf 1 juli 2021 in de hele Europese Unie verboden.

Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Pulsvissers mogen niet meer vissen in Franse wateren

Frankrijk laat het Europees verbod op de puls per direct ingaan in de eigen territoriale wateren. Het land wacht niet tot 2021 als het verbod in de hele Europese Unie van kracht wordt. Dat maakte de Franse regering woensdag 14 augustus bekend. Zo'n 15 schepen worden door dit verbod geraakt.