Bewuste Visweek op 27 september van start

23 september 2021 Mischa Brendel MSC/ASC

Komende maandag gaat de Bewuste Visweek van start. Gedurende deze week staan duurzame visvangst en viskweek centraal.

het Aquaculture Stewardship Council (ASC) en het Marine Stewardship Council (MSC) willen met deze week de nadruk leggen op hoe zij op een duurzame manier vis vangen en kweken. Dit doen zij aan de hand van verhalen van verschillende vissers, gevestigd op diverse plekken in de wereld. Zowel dichtbij huis, zoals in Zeeland of aan de Waddenzee, als elders in de wereld, zoals in Noorwegen of Ecuador. De vissers vertellen over waar populaire vissoorten vandaan komen en hoe deze op het bord van de consument belanden.

 

Aandeel overbevissing stijgt

Het belang van duurzaam vissen blijkt eens temeer uit een recent onderzoek van verschillende wetenschappelijke instituten, waarin staat dat de wereldwijde visconsumptie tegen 2050 is verdubbeld ten opzichte van de huidige visconsumptie. En hoewel het aandeel duurzame vis gestaag stijgt binnen de vissector – bijna een vijfde deel van de vis draagt een duurzaam of verantwoord keurmerk – is er ook reden tot ongerustheid: het aandeel overbevissing stijgt namelijk bijna even hard. Hidde van Kersen, directeur MSC Benelux: “Volgens de VN-Organisatie FAO werd in 1990 nog 18 procent van de visbestanden overbevist. Inmiddels is dat gestegen tot 35 procent. Er is dus alle reden om te kiezen voor duurzaam en verantwoord.” Momenteel is in Nederland 70 % van de vis in supermarkten duurzaam gecertificeerd, 6 % in de horeca en 1 % in viszaken, aldus MSC/ASC.

Ook viskweek vereist nog de nodige aandacht. Want hoewel verantwoorde viskweek positief bijdraagt aan het verlichten van de druk op wilde-visbestanden, kampt het ook met watervervuiling en slechte werkomstandigheden.

De Bewuste Visweek loopt van 27 september tot en met 3 oktober. Supermarkten, visleveranciers, visdetailisten, A-merken, restaurants en foodketens werken eraan mee. Daarnaast kunnen consumenten bij diverse deelnemende visspeciaalzaken een boekje over de Bewuste Visweek ophalen met verhalen over ASC- en MSC-gecertificeerde visserijen en enkele visrecepten.

Altijd op de hoogte blijven?