Bijvangstvis te koop bij Plus en DekaMarkt

bijvangst

Supermarktketens Plus en DekaMarkt starten 25 september met de verkoop van bijvangstvis. In de schappen liggen wijtingfilet, een ovenschotel met scharfilet en gerookte schelvisfilet. In juni 2017 kondigden de supermarkten al aan dat ze met bijvangst op de markt wilden komen. Milieuorganisatie Good Fish Foundation hoopt dat de Nederlandse consument hierdoor minder bekende vis van eigen bodem weer gaat waarderen.

Bij het vissen op tong en schol belandden er ook soorten als schar, wijting en schelvis in het net. Er is nu weinig vraag naar deze vissen. De Good Fish Foundation: “Als consumenten deze vis meer gaan eten hoeft er minder hard op tong en schol gevist te worden, en wordt verspilling tegengegaan”.

De bijvangstproducten in de supermarkten zijn te herkennen aan de krijtzwarte sleeve. Plus en DekaMarkt hebben op hun websites recepten staan voor deze vissen. Op de verpakking van de bijvangstproducten prijkt de slogan ‘Eten wat de Noordzee ons geeft’. Plus en DekaMarkt ontwikkelden de producten met visleveranciers Profish en Klooster BV.

De keuze voor de vissoorten is gemaakt op basis van de bijvangstwijzer. Dit is een initiatief van de Good Fish Foundation. De wijzer laat zien welke lokale Noordzeevissen momenteel hun weg moeilijk naar de Nederlandse consument vinden. De milieuorganisatie hoopt dat de bijvangstproducten veel gekocht gaan worden zodat de Noordzeevangst beter benut wordt.

Lees ook
Vega(n) is de trend op Horecava 2020

Vega(n) is de trend op Horecava 2020

Voedselverspilling, veggie & vegan(istisch). Deze drie trends vormen de voedingsbodem voor de Horecava 2020 in Amsterdam. Vismagazine ontdekt veganistische visproducten, proeft duurzame visnacks en maakt kennis met een initiatief om bijvangst van Noordzeevis op de horecakaart te zetten.

Wijting Vlaamse vis van het jaar

Wijting Vlaamse vis van het jaar

Wijting is door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) uitgeroepen tot 'Vis van het Jaar 2019'. De relatief goedkope wijting is daarmee de opvolger van de relatief dure zeeduivel van vorig jaar. Erg populair is de zachte vis nog niet bij onze zuiderburen, ondanks dat wijting al 2 keer eerder vis van het jaar is geweest. Slechts 5...

Promotie Noordzeevis uit IJmuiden

Promotie Noordzeevis uit IJmuiden

De IJmuidense vissector heeft de afgelopen maanden overlegd hoe de in IJmuiden aangelande verse vis gepromoot kan worden. Het resultaat is de Stichting Promotie Noordzeevis uit IJmuiden. Deze stichting gaat zich samen met plaatselijke ambassadeurs inzetten om deze vis op de kaart te zetten. Dat meldt de IJmuider Courant. Hollandse Visveiling IJmuiden...