Biohuts in de Scheveningse haven

Biohut_noordzeevisuit Scheveningen

Foto: Stichting Noordzeevis uit Scheveningen

In de Scheveningse haven lieten op 23 februari havenmeester Cees Duvekot en Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen, samen de eerste Biohut te water. Biohuts zijn ecologische kooien, die onder de drijvende steigers hangen en zijn bedoeld als schuilplaats voor hele kleine visjes. In totaal komen er tien te hangen op verschillende punten in de haven. Het doel is jongeren te enthousiasmeren voor Noordzeevis door ze meer te leren over de onderwaterwereld.

Havens en kustzones zijn belangrijke plekken voor jonge vissen. Ondiep water aan de kust en de aanwezigheid van schepen en andere voorwerpen in havens biedt jonge vissen plek om te schuilen tegen grotere vissen. Hoe groter een vis wordt, hoe groter zijn kans om te overleven. Een Biohut biedt jonge vissen een goede kans om te groeien.

Biohut

Een Biohut is een ecologische kooi met oesterschelpen in het midden. De oesterschelpen zorgen voor voedingstoffen en de kooi biedt kleine visjes bescherming tegen grotere vissen. Matthijs den Heijer: "Stichting Noordzeevis uit Scheveningen staat voor meer consumptie van lokaal gevangen vis. Onze Noordzee is een rijke zee met heel veel vis erin. Wij werken daarom ook graag mee om dat zo te houden."

Levende Haven

Het te water laten en installeren van de Biohutten is onderdeel van het project Levende Haven. Het project brengt de onderwaterwereld in de Scheveningse haven in beeld, stimuleert de biodiversiteit onderwater en geeft les over ecologie op het Maris College. In totaal worden er tien Biohutten geïnstalleerd in de Scheveningse haven waarvan de eerste 26 februari door de havenmeester te water werd gelaten. Cees Duvekot: "Wij havenmeesters zijn altijd druk bezig met alles op het water, maar ook wat er onderwater gebeurt vinden wij belangrijk. We zijn erg benieuwd naar de resultaten."

Onderwijs over maritieme ecologie

Het project Levende Haven is een vereniging van Ecocean, het Maris College en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Ecocean is een internationaal bedrijf dat ecologische kooien maakt om biodiversiteit in sloten, rivieren, kanalen, meren, zeeën en oceanen te stimuleren. De drie partijen willen de Biohutten ook gebruiken om de jongeren van het Maris College te onderwijzen over maritieme ecologie en te enthousiasmeren voor een baan in de wetenschap of vissector. Er wordt een lespakket opgesteld en de leerlingen gaan aan de slag met onderzoek naar, en monitoring van de Biohutten, krijgen les in maritieme ecologie en gaan zelf aan de slag met het produceren van ecologische kooien, die het leven in de zee ten goede komen. Jongeren, oud-vissers, visserij en onderwijs worden gekoppeld in dit project.

Initiatief op Scheveningen

Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS) heeft als hoofddoel de lokale economie en de leefbaarheid op Scheveningen op een innovatieve en duurzame manier te versterken. Het project Levende Haven heeft een donatie ontvangen van SIOS, de gemeente Den Haag en is door de inwoners van Scheveningen verkozen tot een de favorieten van alle ingezonden projecten.

Dossiers
Lees ook
'Voedsel uit de natuur beter voor onze gezondheid'

'Voedsel uit de natuur beter voor onze gezondheid'

Via het YouTube kanaal ‘Wat Eddie’ plaatsen een aantal boerinnen vlogs waar ze laten zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat en hoeveel kwaliteit voedsel uit Nederland heeft. Onlangs bezochten twee van het Scheveningen en spraken met EMK en Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.

Barrières

Barrières

De aanleg van dammen, stuwen, sluizen heeft geholpen om de afstroom van rivierwater te controleren, om irrigatie en transport te vergemakkelijken, en om via waterkracht energie op te wekken. Maar al die onderbrekingen hebben een keerzijde. Ze beperken onder meer de beweging van vissen en andere organismen.

De Zeeuwse Stromen ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

De Zeeuwse Stromen ambassadeur Noordzeevis uit Scheveningen

Hotel en strandpaviljoen De Zeeuwse Stromen uit Renesse is de nieuwe ambassadeur van Stichting Noordzeevis uit Scheveningen. Eigenaar Donald van Vliet kreeg 4 november de oorkonde uit de handen van Matthijs den Heijer, voorzitter Stichting Noordzeevis uit Scheveningen.