Biohutten in Haven Scheveningen stimuleren onderwaterleven

8 november 2021

Onlangs vond de eerste controle plaats van de Biohuts in de Scheveningse haven. "Het eerste jaar van de Biohut zit er nog niet volledig op maar we zijn tevreden met wat we aantreffen", zegt mariene ecoloog Etienne Abadie over de ecologische kooien.  

Havens en kustzones zijn belangrijke plekken voor jonge vissen. Ondiep water aan de kust en de aanwezigheid van schepen en andere voorwerpen in havens biedt jonge vissen plek om te schuilen tegen grotere vissen. Hoe groter een vis wordt, hoe groter zijn kans op overleven is. Een Biohut biedt jonge vis een goede kans om te groeien. Een Biohut is een ecologische kooi met oesterschelpen in het midden. De oesterschelpen zorgen voor voedingstoffen. Voor het Project Levende Haven zijn 10 Biohutten in de Tweede Haven van Scheveningen geïnstalleerd. Deze hangen onder drijvende steigers.

Biodiversiteit

Biohutten brengen de onderwaterwereld van de Scheveningse haven in beeld en stimuleren de biodiversiteit. Ecocean is het bedrijf dat de Biohutten heeft ontwikkeld en zij zetten deze wereldwijd in om biodiversiteit in havens en kustzones te verbeteren. Afgelopen maand vond de eerste jaarlijkse controle plaats om te kijken wat zich in de Biohutten bevindt. Vier van de tien Biohutten werden hiervoor uit het water gehaald en geopend. In de Biohutten vonden ze acht verschillende zeedieren aangetroffen, namelijk: harder, zeenaald, zager, steurgarnaal, gammarus garnaal, groene krab, gemarmerde krab en aal.

De aal, ook wel bekend als paling, was een veel voorkomende soort in de Biohut. Een derde van alle soorten die in de Biohutten aangetroffen werden bestond uit aal. Etienne Abadie, mariene ecoloog: “Het eerste jaar van de Biohut zit er nog niet volledig op maar we zijn tevreden met wat we aantreffen. Het koloniseren van de Biohut door het onderwaterleven heeft tijd nodig en verbetert jaar na jaar. We verwachten bij de volgende controle nog meer diversiteit en een overvloed van sommige soorten aan te treffen.”

Onderwijs

De Biohutten worden gebruikt als input om de jongeren van het Maris College te onderwijzen over maritieme ecologie en te enthousiasmeren voor een baan in de wetenschap of vissector. Om dat te realiseren is er een speciale visgids en zoekkaart ontwikkeld waar alle soorten instaan en die de leerlingen kunnen gebruiken om soorten te herkennen en op te zoeken. Daarnaast is er een presentatie gemaakt voor de leraren van het Maris College om lessen over mariene ecologie te geven. En gaan de leerlingen aan de slag om zelf een zo efficiënt mogelijke Biohut te ontwerpen en fabriceren. Stichting Noordzeevis uit Scheveningen is ook enthousiast over het project. Zij hopen dat door de Biohutten de biodiversiteit verder zal toenemen en er meer jonge aanwas van vis naar open zee gaat.

Initiatief op Scheveningen

Stichting Initiatief op Scheveningen (SIOS) heeft als hoofddoel de lokale economie en de leefbaarheid op Scheveningen op een innovatieve en duurzame manier te versterken. De Biohut heeft een donatie ontvangen van SIOS, de gemeente Den Haag en is door de inwoners van Scheveningen verkozen tot een de favorieten van alle ingezonden projecten.

 

Altijd op de hoogte blijven?