‘Blade-Stop voorkomt praktisch alle letselschade’

2 september 2020 Xandra Veltman

Snel, veilig, betrouwbaar, hygiënisch en precies. Met minder mankracht kunnen werken, kosten besparen en eventuele financiële en menselijke risico’s voorkomen. Het zijn belangrijke thema’s in de visverwerkende industrie. Van vele kanten en op meerdere niveaus komt de industrie met antwoorden. Vandaag het derde deel van deze rondvraag met het thema apparatuur met Ingmar Baars van IB-Solutions.

IB-Trade handelt in nieuwe en gebruikte machines voor de verwerking en verpakking van vis, vlees en gevogelte, en ontzorgt op het gebied van onderhoud aan deze machines in de voedingsindustrie. “Wij zijn dealer van allerlei topmerken”, vertelt directeur Ingmar Baars. “Daarnaast bieden we via IB-Solutions nieuwe oplossingen.” IB-Solutions is eveneens het enige agentschap in Nederland voor de machines van Baader. “We leverden al tweedehands machines. Van daaruit is het verder gegroeid. Voor veel bedrijven zijn het de ideale machines. Adri & Zoon bijvoorbeeld heeft de meest moderne zalmlijn in Nederland gebouwd waar ze met zo min mogelijk mensen zoveel mogelijk kilo’s verwerken. Ze hadden al Baader machines en konden deze lijn erbij zetten waardoor de productiviteit met vijftig procent is gestegen.”

Negen milliseconde

Een ander product dat veel aandacht krijgt is de Blade-Stop, in eerste instantie ontwikkeld voor de vleesindustrie maar inmiddels ook gewild binnen de visindustrie. Baars: “Blade-Stop gaat over bedrijfsveiligheid. Zeven procent van alle bedrijfsongevallen zijn gerelateerd aan de lintzaag. We zijn sinds 2017 Blade-Stop importeur; deze zaag reduceert het risico op letsel met 95 procent. Het is een combinatie van een camera en sensor die je kunt vergelijken met de aardlekschakelaar. Kom je met je vingers tegen de machine aan, dan stopt de zaag in negen milliseconde. Natuurlijk, het is vooral voor de wat kleinere bedrijven een flinke investering. Middelgrote bedrijven aarzelen soms ook nog maar voor grote bedrijven is het vrijwel nooit een punt van discussie. De Vion Food Group is zo’n voorbeeld, of de Nederlandse Van Drie Groep die alle zeven lintzagen heeft vervangen. Die werken nu al drie jaar letselvrij terwijl er vroeger gemiddeld twee of drie ongevallen per jaar plaatsvonden. In de visbranche is onder meer Weerstand Foods overgestapt op Blade-Stop. Feitelijk heb je bij een bedrijfsongeval met letselschade te maken met vijf soorten schade: de afdeling komt stil te liggen; het product van die afdeling moet worden vernietigd; je hebt de persoonlijke schade en de boete van de Arbodienst. Ook grijpt het de collega’s aan die op dezelfde afdeling werken en uiteindelijk wordt het moeilijker om mensen te vinden die het werk willen doen. Al met al kun je dan toch beter investeren in veiligheid.”

Dit is het derde deel van deze rondvraag met het thema apparatuur. Volgende week verschijnt het vierde en laatste deel. Lees hier deel 1 en deel 2 terug. Abonnees van Vismagazine lezen de complete rondvraag online of in Vismagazine 1-2020. Nog geen abonnee? Sluit dan nu een abonnement af op Vismagazine en betaal het eerste jaar slechts € 75,00 excl btw!

Altijd op de hoogte blijven?