Blockchain voor tilapia Jumbo

Jumbo Blockchain tilapia

Jumbo brengt de tilapiaketen in beeld door middel van blockchaintechnologie.  Klanten kunnen met de QR-code op de verpakking de verschillende stappen in het productieproces van deze kweekvis zien. Deze pilot met blockchain sluit aan bij de ambitie van Jumbo om haar keten transparanter te maken.

Volgens Jumbo heeft kweekvis, zoals tilapia, goede eigenschappen en kan deze vis de druk op wildvangst verminderen. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden, op het vlak van biodiversiteit en mensenrechten. “Bij Jumbo vinden we het belangrijk om te weten met wie we zakendoen”, zegt Olaf de Boer, directeur Commercie bij Jumbo. “Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat de producten die we verkopen zijn geproduceerd met aandacht voor mens, dier en milieu. En we merken dat klanten in toenemende mate willen weten waar hun eten vandaan komt. We hebben al veel inzicht in onze voedselketens door ons leverancierssysteem, keurmerkenbeleid en audits die we doen in risicovolle landen. Blockchain is een mooie toevoeging om de risico’s nog beter inzichtelijk te maken en zo nodig actie te ondernemen.”

De consument kan door de blockchain het hele proces volgen  – van kweek tot in de winkel. Na het kweekproces en de verwerking in Indonesië, worden de tilapiafilets diepgevroren verpakt en verscheept naar de Rotterdamse haven. Import en opslag in Nederland vindt plaats bij Seafood Connection te Urk. Vanuit Urk worden de diepvrieszakken aan Jumbo geleverd. Visverwerker Mayonna te Spakenburg ontdooit en verwerkt de vers verpakte tilapiafilets op aanvraag van Jumbo. Jumbo verkoopt zowel diepgevroren als vers verpakte tilapiaproducten in alle winkels.

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om real-time informatie te delen binnen de keten en met consumenten. Consumenten kunnen toegang tot deze informatie krijgen door de QR-code op de verpakking te scannen met een smartphone. In de blockchain verstrekken de ketenpartners specifieke informatie over bijvoorbeeld kwaliteit van het product, milieu-impact, arbeidsomstandigheden en mensenrechten. Zo wordt elke stap in het productie- en distributieproces inzichtelijk, komen risico’s op het gebied van mens, dier en milieu aan het licht en kunnen ketenpartners stappen zetten om die te voorkomen. De blockchain past bij de stappen omtrent ketentransparantie en risicomanagement, vastgelegd in het Jumbo due diligence beleid.

 

Altijd op de hoogte blijven? 

Neem een abonnement
  
Dossiers
Lees ook
Geen trend meer

Geen trend meer

Onlangs was ik bij de jaarlijkse bijeenkomst van de Nederlandse Federatie voor de Levensmiddelenindustrie. Daar zaten drie jongeren aan een discussietafel en toen hen gevraagd werd of ze vlees en vis aten, antwoorden twee van de drie nee en één zei: zo min mogelijk. Het viel mij op en ik merkte dat meer mensen in de zaal toch verrast waren dat ze er...

Viskwekerij Streekvis zet in op beekriddervis

Viskwekerij Streekvis zet in op beekriddervis

Na jaren in de viskweek waagde bioloog Jelle Busscher in 2019 de stap en begon een eigen viskwekerij. Omringd door fruitbomen kweekt hij nu in het hart van de Betuwe de beekridder. Een lokaal en duurzaam alternatief voor zalm.

‘Kweekvlees moet ook sociaal zijn’

‘Kweekvlees moet ook sociaal zijn’

Kweekvlees en -vis kan bijdragen aan veel meer dan alleen een duurzamere landbouw, mits overheden hun verantwoordelijkheid nemen. Dit betogen Gabriel Rosenberg, universitair hoofddocent Gender, Sexuality and Feminist Studies aan Duke University en Jan Dutkiewicz, postdoc Political Science aan John Hopkins University in een essay dat oorspronkelijk...