Botterdagen in Elburg

5 september 2022 Redactie Vismagazine

Botterstichting Elburg organiseert in het tweede weekend van september de Botterdagen. In de haven van Elburg liggen op 8, 9 en 10 september schepen die zo’n 100 jaar eerder voor de Zuiderzee visserij gebruikt werden. “Van botters tot aken, van spekbakken tot punters, allerlei varende monumenten uit de voormalige Zuiderzeeplaatsen zijn aanwezig”, aldus de organisatie. 

Het weekend begint met een traditionele en sfeervolle vlootschouw op donderdagavond. Op vrijdag is het Veluwemeer decor voor de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd; een strijd tussen 50 botters en 50 bedrijven en het weekend wordt afgesloten op zaterdag met een dag vol activiteiten.

Vlootschouw

De Botterdagen start op donderdagavond 8 september rond 19.00 uur met een vlootschouw, die voor de werf afgenomen wordt vanaf de Coby. Daarna vindt er met meerdere botters een spiegelgevecht plaats met bijzondere effecten. De avond wordt afgesloten in de feesttent het ‘Blinde Peerd’, bij de Loswal, waar twee dj’s draaien.

Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd

Op vrijdag 9 september vindt de 25e editie van de Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd plaats. Voorzitter Henk Walles: “In 1996 is de Botterstichting Elburg met bijna 20 botters gestart om de eerste zeilwedstrijd voor bedrijven te organiseren. Ook toen hadden wij een prachtige locatie aan de haven. Het bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Lipke, werd in die beginjaren omgetoverd tot een knusse en gezellige bruine kroeg met ‘ontbijtzaal’. Dat het concept succesvol was bleek uit de jaarlijks toenemende aanmeldingen voor deze Elburger Botter Bedrijvenwedstrijd. De afgelopen tien jaren heeft dat steevast geleid tot een wachtlijst voor bedrijven als het maximum aantal van 50 deelnemende botters werd overschreden. Ook deze jubileumeditie is dat weer het geval!”

Botterdagen

Op zaterdag 10 september zijn er verschillende activiteiten voor bezoeker. Vanuit de havenkom kunnen de hele dag bottertochtjes worden gemaakt. Het museum is de hele dag open, hier kan men alles te weten komen over de boeiende geschiedenis van de Zuiderzee, de restauratie van de EB15, de botters en de visserijtechnieken. Ook is de tijdelijke tentoonstelling van kunstschilder, tekenaar en zeilliefhebber Jan Wit te zien. Het weekend wordt afgesloten in de feesttent het ‘Blinde Peerd’.

Altijd op de hoogte blijven?