WUR: Brexit kan Nederlandse visrechten beperken

Brexit

Onderzoekers van Wageningen Economic Research en Wageningen Marine Research denken dat de Brexit grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse visserij. Mogelijke knelpunten zijn de toegang tot Britse wateren, de verdeling van de visquota en de pulsvisserij.

Er is nog veel onduidelijkheid over de Brexit en de visserij. Nu mogen de Europese lidstaten nog vissen in de Britse Exclusieve Economische Zone (EEZ) en worden de visquota over de landen verdeeld. Onderzoeker Mike Turenhout van Wageningen Economic research zocht uit hoeveel Nederlandse vissers er in de Britse EEZ vissen.

Cijfers

Momenteel halen ongeveer 35 Nederlandse schepen de helft van hun inkomsten uit de Britse wateren. Voor de Nederlandse pelagische vissers is dit bijna 60 procent van hun haring en makreel. En 30 procent van de vangst van de kottervissers komt daar vandaan.

Daarnaast zijn er ook Nederlandse vissers die onder een andere vlag varen. Zo krijgt de visveiling op Urk ruim een kwart van haar vis aangeleverd van Nederlandse vissers die onder Britse vlag varen. De vraag is of dit na de Brexit nog steeds mogelijk is en of dat er bijvoorbeeld invoerrechten moeten worden betaald.

Pulsvisserij

Ook de Nederlandse pulsvisserij kan problemen geven. De Britten zijn zeer kritisch over de pulsvisserij en ze kunnen deze techniek na de Brexit verbieden.

Bron: Resource

Lees ook:

Dossier Brexit

Lees ook
Visserij struikelblok voor Brexit

Visserij struikelblok voor Brexit

EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier reist vandaag, 8 september, naar Groot Britannië voor de voorlaatste onderhandelingsronde voor een nieuw handelsakkoord na de Brexit. Deze onderhandelingen zitten muurvast. Een van de struikelblokken is de visserij.

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

samenwerking adri & zoon en Ekofish group: ‘Het grote voordeel is grondstofzekerheid’

Visgroothandel Adri & Zoon uit Yerseke heeft op 1 juni de handelsactiviteiten overgenomen van de Ekofish Group, onderdeel van rederij Van der Zwan. Daarmee heeft de groothandel uit Yerseke nu rechtstreekse aanvoer van Noordzeevis voor haar afnemers.

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Tongvloot snakt naar alternatief - Vangstconcept met waterstralen in de maak

Sinds het voorjaar wordt op de SCH-63 van rederij Jaczon uit Scheveningen een vangstconcept toegepast dat gebaseerd is op waterstralen. De rederij wil hiermee tong vangen zodat de methoden met wekkerkettingen en pulsmodules niet meer nodig zijn. Deze vangstconcepten staan onder zware druk van ngo’s.