WUR: Brexit kan Nederlandse visrechten beperken

Brexit

Onderzoekers van Wageningen Economic Research en Wageningen Marine Research denken dat de Brexit grote gevolgen kan hebben voor de Nederlandse visserij. Mogelijke knelpunten zijn de toegang tot Britse wateren, de verdeling van de visquota en de pulsvisserij.

Er is nog veel onduidelijkheid over de Brexit en de visserij. Nu mogen de Europese lidstaten nog vissen in de Britse Exclusieve Economische Zone (EEZ) en worden de visquota over de landen verdeeld. Onderzoeker Mike Turenhout van Wageningen Economic research zocht uit hoeveel Nederlandse vissers er in de Britse EEZ vissen.

Cijfers

Momenteel halen ongeveer 35 Nederlandse schepen de helft van hun inkomsten uit de Britse wateren. Voor de Nederlandse pelagische vissers is dit bijna 60 procent van hun haring en makreel. En 30 procent van de vangst van de kottervissers komt daar vandaan.

Daarnaast zijn er ook Nederlandse vissers die onder een andere vlag varen. Zo krijgt de visveiling op Urk ruim een kwart van haar vis aangeleverd van Nederlandse vissers die onder Britse vlag varen. De vraag is of dit na de Brexit nog steeds mogelijk is en of dat er bijvoorbeeld invoerrechten moeten worden betaald.

Pulsvisserij

Ook de Nederlandse pulsvisserij kan problemen geven. De Britten zijn zeer kritisch over de pulsvisserij en ze kunnen deze techniek na de Brexit verbieden.

Bron: Resource

Lees ook:

Dossier Brexit

Lees ook
‘2020 wordt een sleuteljaar’

‘2020 wordt een sleuteljaar’

Drie belangrijke ontwikkelingen zorgen ervoor dat Diek Parlevliet, voorzitter van het Nederlands Visbureau 2020 ziet als sleuteljaar voor de vissector. “Dat er een andere wind zal waaien is duidelijk. Dit wordt een jaar waarvan we later zeggen: toen is het begonnen.” Hij deed zijn visie uit de doeken tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsborrel van het Nederlands...

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

‘Kansen voor schelpdieren als eiwitbron van de toekomst’

250 deelnemers, waarvan 50 uit het buitenland, een keur aan nationale en internationale sprekers, een drukbezochte beurs. De Schelpdierconferentie van 2020 overtrof de vijf voorgaande edities.

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Vissers blij met visquota maar kwaad op ngo's

Eind 2020 werden de visquota voor 2020 vastgesteld. Zowel tong als schol ontwikkelen zich goed. Dit betekent dat de Nederlandse vissers in 2020 meer tong en iets minder schol mogen vangen. De vissers zijn blij met de boodschap laat EMK weten, maar ze zijn het geroep van ngo’s over overbevissing meer dan beu.